Het publiek genoot van de proeven van langskomende rijders van de Jan van Beekrit. Foto: Henk Teerink

Jan van Beekrit slot van sportief seizoen

Algemeen

ZELHEM/REGIO - Zaterdag 2 november werd rondom Zelhem de 41ste Jan van Beekrit gereden, meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) Enduro. De meeste titels in de verschillende klassen waren al verdeeld, maar bij de E1 en E2 waren de kampioenen nog niet bekend.

De weersomstandigheden waren wisselend met af en toe een buitje. Gelukkig liet de zon zich ook zien wat het aangenamer maakte voor zowel de rijders als het publiek. De Zelhemse Auto- en Motorclub (ZAMC) had veel werk verricht om drie prachtige proeven te maken. De eerste proef was op het crosscircuit van Halle, de Kappenbulten, moesten de rijders het circuit tweemaal rijden voor een klassering. De tweede proef was de Spektakelproef waar ieder jaar veel publiek aanwezig is. Bij het clubgebouw reden de heren en dames een gedeelte over het welbekende trialterrein Langenberg. Daar moesten ze een paar hindernissen nemen wat voor alle rijders goed te doen was. De meeste spanning zat in de E1 klasse waar het kampioenschap pas werd beslist in de laatste meters.

Vordenaar Thijs Bulten moest een lichte voorsprong zien te verdedigen in de E1 categorie. Dat viel niet mee want Lars Griekspoor zat hem op de hielen. Griekspoor was in de meeste proeven de snelste van de twee. In de laatste proef van de dag maakte Bulten vele seconden goed en werd het nog spannend. Echter Griekspoor was een aantal seconden sneller over de dag en won het kampioenschap met twee punten verschil voor Bulten. Volgend jaar nieuwe kansen voor het jonge talent uit Vorden.

Jorn Zoetekouw werd derde in de wedstrijd. De VAMC-leden Bjorn Sloot, Ruben Wagelaar en Jan Willem Arendsen werden als vierde, tiende en elfde geklasseerd. Ceriel Klein Kromhof won in de E2, echter de titel ging naar Lucas Dolfing die aan een derde plaats genoeg had. Wesley Pittens eindigde achter Klein Kromhof en werd keurig tweede. Oud Vordenaar Bas Klein Haneveld werd zesde voor zijn leermeester Erwin Plekkenpol uit Hengelo Gld.

Mark Wassink pakte wederom een tweede plaats in de E3. Wassink was vorige week al kampioen geworden in deze klasse. De winst ging naar Thierry Pittens en derde werd Antony Donders. Alex van den Broek was zoals net zoals bij de vorige wedstrijden onverslaanbaar in de NV40. René Satink werd tweede voor Peter Bergsma uit Hummelo. Bergsma mocht wederom het podium beklimmen en weet van geen ophouden.

Snelste man in de N1 was Jarno van Zandbergen die dit seizoen alle wedstrijden winnend wist af te sluiten. Bjorn Wisman, Chiel Jaaltink, Koen Jaaltink, Bram Bulten en Koen van Dort werden zesde, 10de, 14de, 18de en 23ste. Spektakelman Mark Wichink Kruit uit Ruurlo moest de strijd al opgeven na de eerste ronde. Lars Rietman pakte de winst in de N2 en Jordi van Dijk deed hetzelfde in de N3 klasse. De lokale rijders Niels Beck, Tom Berends en Nico Freriks werden 10de, 16de en 23ste. Bob Keurentjes hield het voor gezien na de eerste ronde.

Richard Enzerink en Gerben Lieverdink uit Hengelo Gld. werden 21ste en 24ste in de NV40 categorie. Stefan Harkink deed het in de laatste ronde iets rustiger aan nadat hij in de eerste twee ronden veruit de snelste was geweest en daarmee de winst naar zich toe trok in de NV40.

Jurgen van Dort uit Bekveld liet weten dat het zijn laatste wedstrijd was geweest en dat hij het nu overliet aan de jeugd. Van Dort kwam uit in de NV50 en gaf de strijd op na de eerste ronde. Erik Buursema pakte de winst bij de NV50. Bas Broekhof won de Hobbyklasse en deze jongeman zou een aanwinst zijn in een van de andere klassen. Frank Theunissen, Peter Berenschot en Chiel Heusinkveld werden achtste, elfde en 23ste tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen 2019.

Na afloop van de Jan van Beekrit werden 's avonds de prijzen uitgereikt in het clubgebouw en kon het kampioensfeest beginnen.