Lukas Ebbers: "Het leven van Braziliaanse straatkinderen had ook het mijne kunnen zijn." Foto: Eric Klop
Lukas Ebbers: "Het leven van Braziliaanse straatkinderen had ook het mijne kunnen zijn." Foto: Eric Klop

Muzikale passie met Zijn Liefde

Lukas Ebbers maakt cd voor Braziliaanse straatkinderen

Door Eric Klop

ZELHEM – De opnamen vonden na een lange en nauwgezette voorbereidingstijd zo'n twee maanden geleden plaats in de Lambertikerk, waar de cd eind september bovendien feestelijk werd gepresenteerd. Een tiental geestelijke liederen, uitgevoerd door zowel een gemengd- als mannenkoor en een dertien muzikanten tellend orkest. Dit alles op initiatief en onder leiding van de 23-jarige Lukas Ebbers uit Zelhem. Zijn passie voor muziek en liefde voor God kwamen samen op een schijf waarvan de opbrengst is bestemd voor een goed doel dat hem al even na aan het hart ligt.

De titel is veelbetekenend: 'Zijn Liefde'. "Met twee hoofdletters", benadrukt Lukas. "Met Zijn Liefde heeft God zijn Zoon naar de aarde gezonden. Zijn Zoon is Zijn Liefde. En ik hoop dat iedereen door het beluisteren van deze cd Zijn Liefde mag horen." Het gaat veelal om bestaande liederen, vaak in een arrangement van pianist Mark Brandwijk. Titels als 'Juich want Jezus is Heer' en 'In His love' spreken net als Psalm 103, Psalm 42 en Psalm 89:1 met Avondzang boekdelen. Lukas zelf stond borg voor de samenstelling van 'Cânticos da Biblia para crianças', een medley van deels traditionele Braziliaanse kinderliedjes.

Brazilië ja. Want Lukas is daar geboren. In de havenstad Recife. "Ik ben er als baby gevonden op een pleintje. Weet niet wie mijn biologische vader en moeder zijn. Naar verluidt hebben mijn ouders mij in het kindertehuis wel bezocht. Ze woonden op straat, konden niet voor mij zorgen. Toen ik één was, ben ik geadopteerd. Door Arjan en Paula Ebbers uit Zelhem. Zij hebben mij geweldig opgevoed. Een warm nest met alle liefde die een kind zich kan wensen. Ik heb het getroffen. Hoe anders was het geweest als zij zich niet over mij hadden ontfermd..?"

Lukas Ebbers beseft dit maar al te goed. Wat als…? Hij heeft inmiddels met eigen ogen gezien hoe het hem was vergaan als het lot zich tegen hem had gekeerd. Enkele jaren geleden bezocht hij een sloppenwijk in Rio de Janeiro. Daar waar de stichting Jafet van de Nederlandse Janneke Hulst en haar Braziliaanse man Fernando Galvão werkzaam is onder kinderen van 4 tot 15 jaar. Jeugd die opgroeit in een wereld van drank, drugs, moord en prostitutie maar op liefdevolle wijze een helpende hand wordt toegestoken. Alle beetjes helpen.

Kinderen die vaak met veel (half-)broertjes en -zusjes alleen een moeder hebben. "Of dat zelfs niet en door een kennis worden opgevoed", weet Lukas. "Ze hebben er nauwelijks ruimte om buiten te spelen. Ze zijn blij met bijna niets. Een nauw pad wordt er een tuin genoemd. Door het puin te egaliseren, te belijnen en er doeltjes op te zetten, kunnen ze er voetballen. Stichting Jafet, naar de zoon van Noach, doet er aan evangelisatie, preventie en scholing. In die volgorde. Om de kinderen in de uitzichtloze sloppenwijken een beter bestaan te bieden. Het werk van Janneke en Fernando spreekt mij enorm aan. Vanuit mijn Christelijke overtuiging én uit solidariteit. Hun leven had ook het mijne kunnen zijn."

De Zelhemmer is inmiddels bestuurslid van Stichting Jafet. En draagt nu ook anderszins zijn steentje bij aan het wel en wee van straatkinderen die het aanzien minder getroffen hebben dan hij. Niet alleen op trompet, zijn lievelingsinstrument, kwam z'n ongebreidelde passie voor muziek goed uit. Lukas Ebbers startte en leidde een project dat resulteerde in de cd 'Zijn Liefde', waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan het menslievende werk van Stichting Jafet. Voor kinderen waarmee hij zich vanwege zijn eigen herkomst nauw mee verbonden voelt. Vooral toen hij na zijn reis naar Brazilië terugkeerde in Nederland, realiseerde hij zich dat terdege. "Ik bleek een soort herkenning te hebben ervaren. De sfeer, de gemoedelijkheid. Het verschil tussen arm en rijk is er erbarmelijk. Maar toch heerst er onder de verschoppelingen een gevoel van dat het goed gaat komen. Dat optimisme heb ik ook. En mijn temperament! Om te overtuigen ga ik soms steeds harder praten. Ik probeer nu de taal te leren. Dat gaat mij gemakkelijker af dan Duits of Frans! Ik bedoel maar: Je kunt een kind wel uit Brazilië halen, maar Brazilië niet uit het kind…"                

De cd 'Zijn Liefde' kost 15 euro. Waar en hoe de schijf kan worden gekocht is te vinden via de sites.


www.lukasebbers.nl

www.jafet.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden