Afbeelding

Nederlandse onderzoekers mee naar het hart van de Noordpool

Algemeen

Er is een bijzondere expeditie gestart die meer zicht moet brengen op het smelten van het Noordpoolijs en de klimaatverandering. Nederlandse onderzoekers maken daar deel van uit. De Noordpool warmt snel op. Sneller dan welk ander gebied op aarde. 'De noordpool is het alarmsysteem van de klimaatverandering', meent expeditieleider Markus Rex. Om goed in beeld te krijgen en in kaart te brengen hoe het smelten van het ijs verloopt om zo meer te weten te komen over de klimaatverandering is deze expeditie gestart. Louter meten met satellieten geeft te weinig duidelijke informatie.

Naar de meest afgelegen plekken op de Noordpool
Het kamp wordt midden op het Noordpoolijs opgebouwd. Daarvoor hebben een groot aantal wetenschappers hun travelbags gepakt en zijn aan boord gestapt van de Polarstern, een ijsbreker die de onderzoekers naar de meest afgelegen plekken op de Noordpool moet brengen, zo meldt het Duitse Instituut Alfred Wegener.

Vorige maand reisde de Polarstern vanuit het Noorse Tromsø richting Oost-Siberië. De stroming van de zee brengt ze richting de Atlantische Oceaan. Als na de zomer het ijs volgend najaar zo ver mogelijk gesmolten zal zijn, zal de Polarstern zich weer losmaken. Dan zit er een tocht van 2500 kilometer op tussen Groenland en Spitsbergen.

Noor Nansen liet zijn schip in de negentiende eeuw al meedrijven met het poolijs
Is dit nieuw? Niet helemaal. In 1893 liet de Noor Fridtjof Nansen zich al invriezen in het poolijs. Dat deed hij met het houten schip Fram. Hij hoopte op die manier het hart van de Noordpool te bereiken. Toen bleek dat het schip niet in de juiste richting ging, verliet hij het schip.Dat klinkt gemakkelijker dan het was. Hij moest er honderden kilometers voor op de skie's afleggen en bereikte uiteindelijk een Brits kamp. Een goede bijkomstigheid was dat zijn schip heel bleef en uiteindelijk toch nog een beeld gaf hoe en waar naartoe het was afgedreven.

Bemanning moet snel zijn, voordat het permanent donker wordt
De Polarnstern met bemanning heeft zich nu verscheept bij een ijsschots in het Siberische deel van de Noordelijke IJszee. Daar zetten ze hun onderzoekskamp op. Om op tijd de laptops uit hun weekendtas en Cowboysbag tassen de halen en allerlei apparatuur op te zetten, moeten ze snel zijn. Dat moet in ieder geval gebeuren voordat het maandenlang donker wordt. Eind oktober begint de poolnacht werkelijk vorm te krijgen en komt de zon niet meer tevoorschijn.

De ijsschots is 2,5 bij 3,5 kilometer groot. Van daaruit wordt intensief onderzoek gedaan en wordt er van alles gemeten. Verplaatsen doen de onderzoekers zich per sneeuwscooter. De ijsberen worden door bewakers op afstand gehouden. De Polarstern drijft ondertussen mee met de stroming van het zee-ijs en daarmee komen onderzoekers op plaatsen die zelfs voor ijsbrekers niet te bereiken zijn. Het is als het ware een enorm drijvend laboratorium. Projectnaam: MOSAiC.

Zeshonderd onderzoekers nemen deel
Het kamp wordt bevoorraad door middel van vliegtuigen uit Rusland of andere ijsbrekers. De crew bestaat uit onderzoekers uit zeventien landen, waaronder een aantal Nederlanders. Dat zijn onder meer Jacqueline Stefels van de Groningse Universiteit en Laurens Ganzeveld en Jan Andries van Franeker van de Wageningen University & Research. Dat is mede te danken aan een bijdrage van 870.000 euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Na iedere drie maanden worden komen er nieuwe wetenschappers. In totaal nemen er zeshonderd onderzoekers aan deel. De kosten? 140 miljoen euro.

Dit artikel wordt u aangeboden door 24Marketing. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant