Laat fruit persen of kom kijken tijdens de Fruitpersdag. Foto: PR
Laat fruit persen of kom kijken tijdens de Fruitpersdag. Foto: PR (Foto: )

Fruitpersdag bij Museum Smedekinck

ZELHEM - Een goed alternatief voor het wecken of invriezen van fruit en groente of er jam of appelmoes van te maken, is het te laten persen tot een heerlijk en gezond sapje, puree of smoothies. Dat kan op zaterdag 12 oktober bij Museum Smedekinck. Opgave vooraf is noodzakelijk (via e-mail of telefoon). Voor toeschouwers is de toegang gratis. Het persen begint naar verwachting rond het middaguur.

Wie fruit en/of groente wil laten persen wordt geacht minimaal 75 kilo (ongeveer drie grote wasmanden vol) aan te leveren. Een mix van verschillende rassen of soorten fruit en/of groente is vaak het lekkerst. Voor wie niet genoeg heeft of juist wel, maar het niet zelf wil laten persen, bestaat de mogelijkheid het fruit aan het museum te schenken. Die laat het dan persen voor eigen gebruik.

Er wordt geperst met een moderne vacuümpers. Deze geeft in vergelijking met andere persen een hoger rendement, minder verkleuring en meer smaak. Het sap wordt verpakt in een luchtdichte zak met een inhoud van 5 L en een kraantje. De zak gaat in een kartonnen doos. Het sap is minstens een jaar houdbaar, na opening nog zes tot acht weken, ook buiten de koelkast. Het laten persen van fruit en/of groente kost 1,25 euro per liter. Vanaf 150 liter wordt het goedkoper.

Van circa 13.00 tot 17.00 uur is de gemeente Bronckhorst aanwezig om geïnteresseerden te informeren over subsidiemogelijkheden betreffende het aanplanten van fruitbomen. Agrarische natuurvereniging 't Onderholt geeft voorlichting over het beheer van fruitbomen. Voor een lekker stukje appeltaart kan men terecht bij de dames van de kruidentuin.


info@museumsmedekinck.nl

www.museumsmedekinck.nl

0314-631 779

Meer berichten