Met initiatiefnemer Jim Stolze luisteren naar De Graafschap-speler Daryl van Mieghem. Foto: Josée Gruwel
Met initiatiefnemer Jim Stolze luisteren naar De Graafschap-speler Daryl van Mieghem. Foto: Josée Gruwel (Foto: )

Koningin Máxima bij lancering Nationale AI-juniorcursus

'Van zero naar hero'

Door Josée Gruwel

TOLDIJK/DOETINCHEM – Koningin Máxima bracht woensdag een bezoek aan basisschool de Rank in Toldijk en aan Bibliotheek West-Achterhoek in Doetinchem. Haar bezoek stond in het teken van de lancering van de Nationale AI-juniorcursus, een cursus voor acht- tot veertienjarigen over Artificial Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie, waarbij zichzelf verbeterende computersystemen een rol spelen.

Op de derde schooldag na de grote vakantie heerste er 's morgens vroeg een gezonde spanning op basisschool De Rank in Toldijk, want koningin Máxima zou in groep 7/8 komen om er kort te spreken over het belang van technologie in het algemeen en over Artificiële Intelligentie in het bijzonder. Ook zou ze over dat onderwerp een les bijwonen die gegeven werd door leerkracht Heidi Bolsenbroek.
Het welkomstlied was geleerd, de erehaag buiten met de kinderen geoefend, de vlag hing uit.
Om half elf reed de auto met de koningin voor. Het ontvangstcomité bestond uit onder anderen burgemeester Marianne Besselink van gemeente Bronckhorst en commissaris van de koning in Gelderland John Berends. De schoolkinderen wisten precies op welk moment ze moesten gaan zingen, namelijk als een van de gastvrouwen de koningin had verwelkomd en zich omdraaide, en daar klonk het: "Welkom, welkom, fijn dat u er bent..."
Groep 7/8 luisterde even later naar de koningin die voor de klas vertelde over hoe 'AI' onze denkcapaciteit verandert. "Wat wil je worden?" vroeg ze. Er kwamen vingers. Juf, bouwvakker, dierenverzorger, waren de antwoorden. Koningin Máxima gaf voorbeelden hoe je bijvoorbeeld met kunstmatige intelligentie in een handomdraai bouwmaterialen kunt bestellen naar aanleiding van een tekening van een architect. "Dan kun je snel het huis van je dromen maken." En hoe een dierenarts en een sporter baat hebben bij AI. Haar conclusie: "Dus AI gaat ons leven veranderen en het is belangrijk dat je dat weet." Om te besluiten met: "Ik ben zo blij dat 25.000 kinderen vandaag meedoen met de cursus. Dank jullie wel voor jullie geduld."
Alle media die in de klas aanwezig was, ging daarna naar buiten, zodat de koningin met de kinderen in alle rust de les die door juf Heidi gegeven werd over AI konden volgen.

Inlogcodes voor de prinsessen
Burgemeester Mark Boumans verwelkomde de koningin bij de bibliotheek in Doetinchem. Geïnteresseerd ging Máxima er in gesprek met een scala aan personen van 8 tot 79 jaar: schoolkinderen van De Zonneboom, studenten van het Graafschap College, hbo-afgestudeerden, mensen van het Taalhuis, gemeente-ambtenaren, een oud-ondernemer en senioren van het 50-plus Ontmoetingspunt 't Brewinc. Op haar tocht langs de diverse geledingen was ze benieuwd naar ervaringen met AI. Zo vertelde Daryl van Mieghem, speler van De Graafschap, dat de selectie van de Graafschap tijdens het trainen voor wedstrijden in het tenue een sensor draagt, zodat er naderhand geanalyseerd kan worden en de trainer advies kan geven. De koningin gaf zelf ook voorbeelden, zoals over het voorkomen van vallen door ouderen in verpleeghuizen middels een slimme vloer, een vloer met sensoren die het loopgedrag registreert, waardoor ouderen preventief bijvoorbeeld door een fysiotherapeut behandeld kunnen worden. Ook over zichzelf gaf ze een voorbeeld: ze kwam altijd tijd tekort en optimaliseerde haar agenda om ruimte voor haar gezin te maken.
Jim Stolze, initiatiefnemer van de AI-cursus voor junioren, begeleidde de koningin. Hij vertelde naderhand: "Zij hield een soort minicollege, waarin ze benadrukte dat het computersysteem zichzelf verbetert. In het begin is het dom, maar naarmate de werking vordert, wordt het wat wij slim noemen. Ze wist heel goed waar ze het over had."Stolze was blij met de kennisoverdracht van Máxima. "Ik heb haar drie inlogcodes gegeven voor de prinsessen. Die deed ze in haar handtas."

Idee uit Finland
"In Finland werd de cursus AI gratis aangeboden aan alle Finnen. Dat vond ik zo briljant", vertelde Stolze. "In een column in het Financieel Dagblad heb ik toen het idee geopperd om dat in Nederland ook te realiseren. Mijn mailbox ontplofte daarna. Nu is de cursus vertaald en Elephant Road heeft voor de vormgeving gezorgd. De cursus voor volwassenen stond al langer online, nu kunnen kinderen de cursus gratis volgen via https://www.ai-cursus.nl. Zij gaan dan van zero naar hero. FutureNL helpt leerkrachten gratis met voorbereiden van de lessen."
Bibliotheek-directeur Wieb Broekhuijsen: "Wie individuele hulp nodig heeft mag altijd ook even een afspraak maken met de bibliotheek."

Meer berichten