Menner Harry Niesink laat tijdens een demonstratie bij In Stap en Draf zien wat hij kan met zijn tweespan en grooms Hetty Kroesen en Patrick Niesink. Foto: Liesbeth Spaansen
Menner Harry Niesink laat tijdens een demonstratie bij In Stap en Draf zien wat hij kan met zijn tweespan en grooms Hetty Kroesen en Patrick Niesink. Foto: Liesbeth Spaansen

Veertig jaar mensport met In Stap en Draf

Algemeen

Kennismaken met Harry Niesink en Jennifer Schiphorst

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – In 1979 kwam hoefsmid Reint Langwerden op het idee om een menvereniging op te richten. Hij vroeg hulp van een aantal paardenliefhebbers en In Stap en Draf werd een feit. De menvereniging viert in 2019 het veertigjarig bestaan met hun leden en vrijwilligers. Een menner van het eerste uur en een jeugdlid vertellen over hun sport: Harry Niesink (72) en Jennifer Schiphorst (17).

Harry Niesink
De familie Niesink had de eerste Friese paarden van Gelderland, in 1964. "Friesen zijn gebouwd voor het werk en door de weeks gingen we roggemaaien met aflegger," vertelt Harry. In het weekend ging hij mennen met de Friesen van thuis.

In 1983 reed Harry, geboren en getogen in Keijenborg, de eerste menwedstrijd bij In Stap en Draf in Hengelo. "In 1984 werd ik lid en zat al snel in het bestuur als secretaris." weet hij nog. Uiteindelijk bleef hij negen jaar bestuurslid. "Naast mijn werk als natuurbeschermer bij het Gelders Landschap. Mijn vrouw deed de boerderij."

Hij herinnert zich de 'wilde wedstrijden' nog goed. Deze werden georganiseerd door de Nederlandse Bond van het Aangespannen Paard (NBVAP), vanaf 2000 met andere bonden samen de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS). "Pittig waren ze. Juryleden, de bokrechters, reden op de kar mee. Sommigen vonden het mooi, maar het was levensgevaarlijk," weet Harry. "Een wedstrijd bestond uit vijf trajecten; draf, stap, sneldraf, weer stap en als vijfde een draftraject marathon met hindernissen. De bokrechters gingen bij alle vijf onderdelen mee, want je kon op de route in het buitengebied geen juryleden neerzetten. Zeker in de marathon vloog nog wel eens een bokrechter van de kar af." Hij herinnert zich nog IJsbrand Chardon die met een bokrechter over een trap van tien treden reed. "Gedurfd. Ik houd ervan rustig de hindernissen te nemen, dat vind ik mooi." Nu zijn er geen bokrechters meer.

Trots vertelt Harry dat hij alles won wat er te winnen viel: Nederlands Kampioen Tweespan 1999, Regiokampioen Ermelo, Viertal Nederlands Kampioen. "Het hoogtepunt was de dressuur met fokker-preferente merrie."

Harry Niesink is nu 36 jaar lid. "Ik probeer de veertig wel vol te maken. Winnen hoeft niet, maar we willen wel mooie resultaten behalen." Hij rijdt de wedstrijden met drie personen: hijzelf op de bok, zoon Patrick en Hetty Kroesen (al 27 jaar) als zijn grooms. "We vormen een goed team."

Jennifer Schiphorst
De zeventienjarige Jennifer Schiphorst uit Toldijk volgt aan het Zonecollege in Doetinchem de MBO opleiding Dierenartsassistent paraveterinair. Ze speelt volleybal bij WIK in Steenderen en is jeugdmenner bij Menvereniging In Stap en Draf in Hengelo. "Ik ben opgegroeid tussen paarden en pony's," vertelt ze. "Op mijn pony Bontje heb ik gereden van mijn vierde tot mijn achtste jaar. Toen werd ik er te groot voor en omdat ik haar wel wilde houden, ben ik begonnen met mennen." Het koetsje dat haar vader voor haar maakte, werd te klein voor Jennifer, ze kon haar benen niet kwijt. Het karretje dat ze nu gebruikt, is van haar opa.

Jennifer oefent thuis in de wei met tonnen. "Maar ik kan niet helemaal een marathon nabootsen," vertelt ze. "Ik probeer minstens een keer in de week te rijden, zaterdags of na schooltijd. In de vakanties kan ik wat meer oefenen. Ik doe mee met clubkampioenschappen. De eerste keer was ik elf en het enige jeugdlid dus ik werd eerste," weet ze nog. "Wedstrijden komen later, als ik wat meer tijd heb om te trainen. Dat is toch eerlijker voor de pony, voor de conditie. Ik rijd nu in de hobbyklasse en daar doen rond de negen aanspanningen aan mee."

De familie Schiphorst is een familie met liefde voor paarden. Na de opa's die allebei reden en menden, is de vader van Jennifer, Frank Schiphorst menner en zit in het bestuur van In Stap en Draf. Moeder Monique rijdt bij de Bosruiters in Keijenborg. "Daar is geen ponyclub," legt zus Fabiënne Schiphorst (14) uit. Zij is daarom lid van Ponyclub De Zevensteen en rijdt op pony Nobel. Zij is met veel plezier groom van Jennifer. Broer Jeffrey rijdt of ment niet, maar reed in juli wel mee tijdens de puzzelrit.

Jennifer vindt het leuk om mee te rijden met demonstraties, zoals zaterdag 25 mei tijdens de receptie van het veertigjarig jubileum. "De vereniging wil graag meer jonge leden erbij en ik laat zien hoe leuk het is om te mennen." Haar wens is om een grotere wagen met tweespan te gaan rijden, met haar zus als groom.

Kampioenschap in september
Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september wordt het KNHS Kampioenschap Samengesteld Mennen 2019 gehouden. Jennifer en Fabiënne Schiphorst zijn ook aanwezig, maar dan als vrijwilligers. "We rijden niet mee, maar schrijven bij de veterinaire keuringen. De artsen controleren de paarden voordat zij aan de wedstrijd deelnemen, bijvoorbeeld de hartslag en dat schrijven we op." Vrijdag wordt Dressuur en Vaardigheid en zaterdag de Marathon verreden op De Hietmaat aan de Zelhemseweg 15 in Hengelo.


www.instapendraf.nl

Menster Jennifer Schiphorst tijdens de demonstratie bij In Stap en Draf, met achterop haar groom Fabiënne Schiphorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant