Limousin koeien bij de familie Van Bommel. Foto: PR
Limousin koeien bij de familie Van Bommel. Foto: PR

Tweemaal Fiets de Boer op in Zelhem en Halle succes

Algemeen

ZELHEM/HALLE - De organisatie van 'Stichting de Boer Op' kan terugkijken op twee zeer mooie fietstochten rond Zelhem en Halle, georganiseerd met medewerking van Vrouwen van Nu. Meer dan duizend deelnemers bekeken allerlei interessante bedrijven in de mooie omgeving van beide dorpen.

Op zaterdag 27 juli gingen 420 deelnemers in Zelhem van start bij eetcafé 'Bi-j Nolda'. Na zeer warme dagen was het nu prachtig fietsweer. De eerste stop was bij technisch innovatiebedrijf Hanskamp aan de Broekstraat in Doetinchem, een bedrijf dat unieke producten ontwikkelt voor de melkveesector en bekend is van het Cow Toilet. Onder het genot van een kopje koffie konden de deelnemers kennismaken met dit mooie bedrijf en zijn technische snufjes. De route werd via de Hessenweg en de Oude Zutphenseweg vervolgd naar de Toldijk. Aan de Lamstraat is het museum D'n Dreuge Bult gevestigd. Al sinds 1999 is de heer Schieven bezig met het verzamelen van oude machines, werktuigen en huishoudelijke artikelen waar hijzelf of zijn voorouders mee gewerkt hebben op de boerderij. Hij kon er prachtig over vertellen.
De volgende stop was bij het rundveebedrijf van de familie Schieven, eveneens aan de Lamstraat. Hier houden ze ProCROSS koeien, dit is een zogenaamde drieweg kruising, waardoor vruchtbaarheid, klauwproblemen, en levensduur voor de koeien sterk verbeterd worden. Hier wordt gemolken met een robot. Daarna kwamen de deelnemers terecht aan de Beekstraat bij het bedrijf van de familie Van Bommel. Dit is gespecialiseerd in het houden van Limousin vleesvee en de productie van handgemaakte rundvleeskroketten en bitterballen van puur eerlijk rundvlees. De keten van 'Koe tot kroket' is op één bedrijfslocatie gehuisvest. De producten worden hier op ambachtelijke manier gemaakt van het Limousin rund.
Tot slot had het transportbedrijf van de familie Gesink de deuren opengezet. Dit Zelhemse bedrijf begon eind 19de eeuw met paard en wagen een is nu een transportbedrijf met een honderdtal vrachtauto's, die in binnen- en buitenland rijden. In groepjes werden de deelnemers rondgeleid over het gehele bedrijf en bij de diverse vrachtauto's kregen ze uitleg over het vele werk dat dit bedrijf verzet. Na een hapje van de barbecue en een drankje met muzikale omlijsting door 'De Trekkebuls' uit Hengelo werd de tocht hervat en na 35 km was men weer gearriveerd bij het beginpunt.

Kerkenpaden
Op woensdag 7 augustus gingen 725 fietsers van start bij eetcafé 'De Woage' in Halle. Deze fietstocht was in de omgeving van Halle, en Zieuwent. Hier is een diversiteit aan hele mooie Kerkenpaden, die dan ook in deze route waren opgenomen. De eerste stop was in Heelweg bij het Loon en Landbouwmechanisatiebedrijf Gebr. Freriks. Het gros van hun werk is agrarisch van aard. Veel machines zijn gps-gestuurd en een aantal heeft NIR-sensoren. Het mechanisatiebedrijf is dealer van verschillende land- en tuinbouwmachines. Ook is er een winkel aanwezig met heel veel boerderijspeelgoed.
Via een mooie route kwamen de fietsers bij de Beltkorenmolen 'Hermien' in Harreveld. Het bijzondere aan deze molen is de getailleerde houten achterkant met mooie raamkasten. De kap en de achterkant zijn gedekt met schaliën. De molen wordt beheerd door vrijwillige molenaars. De volgende stop was bij het melkveebedrijf Mts Gunnewijk-Toxopeus, met roodbonte Holstein-koeien en jongvee. De melk wordt geleverd voor het concept 'planet proof' van Friesland Campina. Er wordt gemolken met twee melkrobots.
Langs mooie kerkenpaden werd de laatste stop bereikt: bij het biologisch varkensbedrijf Mts Rouwhorst-Hahné in Mariënvelde. Er is een stal voor 200 zeugen en opfokzeugen, 80 kraamhokken, een stal met 24 hokken voor speenbiggen en voor 600 vleesvarkens. Er worden hier geen chemische middelen gebruikt en de oppervlakte per dier is ongeveer 2,3 x zo groot als gangbaar, dus de dieren kunnen op een zo natuurlijke manier leven, en zich heerlijk uitleven in de modderpoel. Ook de mais, graan en gras wordt biologisch geteeld.
De deelnemers konden hier gezellig napraten en genieten een kleine barbecue, met zang en muziek van de Doetinchemse Harmonica club. Vandaar kon men de tocht hervatten en na in totaal 35 km was de groep weer terug bij de Woage in Halle.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant