Wethouder Evert Blaauw (r.) overhandigt een Netflixcadeaukaart aan Ina, Dieuwke en Bertus Rietberg. Foto: PR
Wethouder Evert Blaauw (r.) overhandigt een Netflixcadeaukaart aan Ina, Dieuwke en Bertus Rietberg. Foto: PR

Een derde buitengebied Bronckhorst heeft glasvezel

Algemeen

BRONKHORST/TOLDIJK - Met de bouwvak voor de deur ligt de aanleg van glasvezel in Bronckhorst op schema. Aannemer BAM legt hier de glasvezel aan in opdracht van Glasvezel buitenaf. Een derde van de aangemelde bewoners in het buitengebied heeft nu een glasvezelaansluiting. Bertus en Ina Rietberg uit Toldijk horen daar ook bij. In gesprek met de familie Rietberg, wethouder Evert Blaauw en Gert Jan Mugge van de gemeente Bronckhorst en elektronicaverkoper John Rutjes komt naar voren wat dit voor hen betekent.

Bertus is voorzitter van de Historische Vereniging Steenderen. De artikelen die hij voor de vereniging schrijft, moet hij digitaal aanleveren. Daarnaast gaat Bertus regelmatig op reis en maakt hij daar foto's. Zo was hij onlangs met het Zelhems Mannenkoor naar Moskou. "Een collega vroeg mij om de vakantiefoto's, dus die heb ik via WeTransfer naar hem gestuurd. Een paar maanden geleden zou dat wel een aantal uur duren, nu nog maar minuten." Ina gebruikt de verbinding vooral om televisie te streamen. "Ik tuinier graag en ik vind het daarom leuk om tuinprogramma's te kijken. Ik kijk die nu gewoon terug via internet, zonder problemen." Dieuwke, de dochter van Bertus en Ina, woont met haar man in het achterhuis. Zij hebben daar een eigen bedrijf, waar ze lelijke eendjes verhuren voor toertochten. "We kunnen onze website nu makkelijker beheren, omdat de verbinding stabiel is. Vroeger viel het internet weg als we met meerdere apparaten tegelijk online waren. Nu kan iedereen doen wat hij wil."

Glasvezel voor alle generaties
Wethouder Blaauw ziet voordelen van glasvezel op het platteland voor alle generaties. "We hebben een groot buitengebied. Glasvezel biedt dat buitengebied voordelen op het gebied van zorg en leefbaarheid. Er zijn bijvoorbeeld minder mensen beschikbaar voor zorgverlening aan huis, waardoor zorg op afstand in opkomst is. Een goede verbinding maakt zorg via, bijvoorbeeld, een tablet mogelijk. Of denk aan jonge gezinnen, waarbij een van de partners met stabiel internet vanuit huis kan werken, zodat er meer aandacht is voor de kinderen," aldus Blaauw.

Platteland aan kop
In Nederland lijkt de aanleg van glasvezel nergens zo snel te gaan als op het platteland. De verglazing gaat hier sneller dan in de steden. John Rutjes, die bij de familie Rietberg het glasvezelmodem heeft geïnstalleerd, vertelt: "Ook internationaal loopt het platteland voorop. Zo sprak ik pas een vrouw uit Dortmund, die zei dat ze in Duitsland op veel plaatsen nog steeds alleen maar de koperkabel hebben." Deze koppositie is ook van economisch belang, vertelt Gert Jan Mugge, accountmanager voor MKB en industrie bij de gemeente. "Het buitengebied is ons grootste bedrijventerrein. Veel agrariërs hebben kleine bedrijven ernaast. Plattelanders zijn ondernemend." Bertus beaamt dit: "Onze buren verkopen taarten. Ook zij hebben een webwinkel."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant