Het bestuur van Fiets de Boer op Hengelo en veehouder Dirk Ruessink. Foto: Peter Vorderman
Het bestuur van Fiets de Boer op Hengelo en veehouder Dirk Ruessink. Foto: Peter Vorderman

Fiets de Boer op rond Hengelo

HENGELO - Het belooft weer een mooie en gezellige fietsdag te worden op zaterdag 20 juli. In eigen tempo circa 35 km fietsen in de mooie regio Hengelo (Gemeente Bronckhorst), met tussendoor gelegenheid voor korte bezoekjes aan een vijftal geselecteerde agrarische bedrijven en een sculptuurkunstenaar langs de route. De tocht gaat ook langs fraaie landgoederen, door bossen en natuurgebieden. En waarbij de beroemde pannenkoeken halverwege de rit en het traditionele Gosselink-appeltje natuurlijk niet zullen ontbreken. Zeker als de weergoden goed gehumeurd zijn, is het een aanrader voor het hele gezin.

Door Peter Vorderman

Fiets de Boer op is een bekend fenomeen in de Achterhoek en wordt jaarlijks in meerdere dorpen georganiseerd. De tochten staan veelal geheel in het teken van de streek en haar ambachtelijke producten. Marjan Hobelman, penningmeester van de Stichting Fiets de Boer op Hengelo (Gld.), legt uit hoe deze succesvolle formule is ontstaan: "Bij ons overigens al in 1987, onder meer op initiatief van de Vereniging voor Bedrijfsvoorlichting Hengelo, de Vrouwenverenigingen Hengelo en Keyenborg en de heren Gosselink en Berendschot (voorlichters voor respectievelijk de rundvee- en varkenshouderij). We vonden en vinden het nog steeds belangrijk om mensen kennis te laten maken met de vele mooie hedendaagse agrarische bedrijven die we in de regio hebben. En in combinatie met een fietstocht kan daar een heel gezellige dag van worden gemaakt. Dit jaar wordt de tocht voor de 32ste keer gehouden en al vanaf het begin hebben we een gemiddelde van circa 600 deelnemers per jaar, een groot succes waar we erg blij mee zijn."

De enthousiaste organisatie doet er ook alles aan om de tocht aantrekkelijk te maken. "Zo hebben we toestemming van Geldersch Landschap & Kasteelen om paden te gebruiken die normaal voor het publiek gesloten zijn. Daarmee komen de fietsers door heel mooie stukjes natuur, die zich doorgaans aan het oog onttrekken. En ook dit jaar zetten weer vijf bedrijven en een kunstenaar langs de route belangeloos hun deuren open voor de deelnemers. Dat zijn twee melkveebedrijven, een wijnhoeve, een tuinbouwbedrijf, een sculptuurkunstenaar en een loonbedrijf", aldus Wilma Harmsen, die sinds kort bij de organisatie zit. "Daarbij trakteert Friesland Campina de deelnemers op zuivelproducten, blokjes kaas en dergelijke en zal de heer Gosselink ergens op de route zijn traditionele appeltje aanbieden, hij doet dat al vele jaren. Langs de route is ook boerderij-ijs verkrijgbaar. Maar we hebben nog veel meer leuke dingen voor de mensen in petto."

Want halverwege de rit worden de deelnemers gastvrij ontvangen door melkveehouder Dirk Ruessink (30). Het jonge bedrijf (2017), dat hij samen runt met zijn broer Henk, is gelegen in een karakteristiek stukje Achterhoeks coulisselandschap. Ze hebben circa 50 mooie lichtbruine Jersey koeien, waaronder een aantal kalfjes om van te smelten. Ruessink is een man met een zichtbare passie voor zijn bedrijf. "Het zijn fijne koeien om mee te werken en dit ras is oorspronkelijk afkomstig van het Kanaaleiland Jersey. De boerderij pachten we van het Geldersch Landschap. Ons mooie bedrijf in deze prachtige omgeving willen we heel graag aan de mensen laten zien", vertelt Ruessink met trots. "Meestal komt alleen het negatieve in het nieuws, maar er is zoveel moois in deze vorm van biologische veehouderij te zien, vaak een eyeopener voor bezoekers."

Op dit fraaie rustpunt worden ook de pannenkoeken gebakken, waarin melk is verwerkt van de Jersey koeien van Ruessink. Ook andere koek en zopie is verkrijgbaar. Om het daar nog gezelliger te maken treden de Halley Valley Country Dancers op en zal het Shantykoor de 'Iesselbrassers' stemmige liederen ten gehore brengen uit de oude zeevaarderstijd. Ook zijn de deelnemers welkom om een kijkje te nemen bij Hairstyling Robin, het kappersbedrijf van de vriendin van Dirk, dat ook in de boerderij is gevestigd. Al met al belooft het weer een prachtige en gezellige fietsdag te worden, waarvoor het bestuur van de stichting al een paar maanden druk in de weer is. Tijdens de tocht zelf zijn in totaal 35 vrijwilligers bezig om alles in goede banen te leiden. Iedereen is welkom als deelnemer, ook uit andere dorpen en steden, vakantiegangers niet uitgezonderd. Nieuweling Wilma laat zich trouwens ontvallen dat ze zelf nog nooit heeft mee gefietst. "Maar het wordt wel hoog tijd om dat goed te maken", knipoogt ze. "Nu ik in de organisatie zit, besef ik pas hoe mooi en leuk de tocht eigenlijk is.".
Starten (tegen vrije gift) tussen 10:00 en 12:00 uur bij 't Bakhuus Partycentrum Langeler (Spalstraat 5, Hengelo) of Zwembad Het Elderink (Elderinkweg 1, Hengelo) met ruime parkeergelegenheid. Bij het startpunt ontvangt de deelnemer een route- en programmaboekje. Bij de bedrijven en op moeilijke punten staan bordjes om de fietser de juiste route en de ingang te wijzen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden