Nederlands kampioen Yannick Siebelink. Foto: Wilco Siebelink
Nederlands kampioen Yannick Siebelink. Foto: Wilco Siebelink (Foto: )

Yannick Siebelink Nederlands juniorkampioen luchtpistool

ZELHEM - Yannick Siebelink uit Zelhem is Nederlands kampioen luchtpistool 2019 geworden in de jeugdklasse junioren B. Deze titel is de kroon op het werk van drie jaar van oefenen en wedstrijden schieten. Het kampioenschap werd in het weekend van 29/30 juni gehouden op Sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem.

De nu 17-jarige Yannick begon ruim 4,5 jaar geleden met de schietsport bij Schietsportvereninging IJzevoorde Slangenburg, afgekort S.IJ.S. Eerst schoot hij met het luchtgeweer, maar dat vond hij toch te zwaar. Na een jaar wilde Yannick het wel eens met een luchtpistool proberen en dat ging veel beter. Hij genoot van tweemaal per week trainen en kwam al snel op een niveau dat hij wel eens een paar officiële wedstrijden wilde schieten. De KNSA-wedstrijdkalender bood de meeste mogelijkheden en vanaf oktober 2016 ging Yannick dus meedoen met de landelijke jeugdcompetitie, klasse junioren B (15 t/m 17 jaar). Zijn prestaties daar resulteerden in een uitnodiging voor de finaledag JC2017 en finaledag NK 2017, waarin hij zich echt met de rest van Nederland kon meten. Het leverde Yannick zijn eerste podium op bij de JC2017, een derde plaats en een nette vijfde plaats op het NK 2017.
In het seizoen van 2017/2018 werd de onderlinge strijd tussen vier landelijke jeugdschutters steeds sterker en het niveau ook steeds hoger, en ook dit seizoen sloot Yannick af met een uitnodiging voor de finaledag JC2018 en finaledag NK 2018, Na een hele mooie spannende finale won hij voor het eerst de JC 2018, en een paar weken later werd hij tweede op het NK. Op de terugweg nam Yannick zich voor volgend jaar Nederlands kampioen te worden, want die prijs ontbrak nog op zijn lijstje.
In het afgelopen seizoen 2018/2019 bleken er weinig schutters op zijn niveau mee te doen en dat tastte de motivatie aan. Maar het lukte hem om op tijd weer zijn niveau te behalen, met als resultaat wederom uitnodigingen voor de finaledag JC2019 en finaledag NK 2019. De JC2019 leverde een uiterst simpele zege op, maar voor de NK bleken zich toch nog acht schutters te hebben ingeschreven. Na de serie was hij duidelijk niet tevreden over de manier van zijn schieten, en het scoreverloop. Hij werd daar tweede op twee punten achterstand, maar in de finale kwam alles weer goed. Na de eerste twaalf schoten stond hij al met ruim drie punten bovenaan. Een storing in de elektronica van de schietbanen zorgde voor een flink oponthoud, en een aanslag op de concentratie. Toen de wedstrijd eindelijk verder kon bleek dat Yannick het beste met de situatie kon omgaan. Hij maakte geen fout meer en werd met bijna vier punten voorsprong voor het eerst Nederlands kampioen luchtpistool junioren B.
Na drie seizoenen verruilt Yannick nu de junioren B klasse voor de junioren A klasse (18 t/m 21 jaar).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden