Burgemeester Marianne Besselink bij de gedecoreerde Toon Folmer en zijn trotse vrouw Gerry. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Marianne Besselink bij de gedecoreerde Toon Folmer en zijn trotse vrouw Gerry. Foto: Liesbeth Spaansen

Toon Folmer koninklijk onderscheiden

LAAG KEPPEL/ELDRIK – De jaarlijkse openluchtdienst van de Protestantse Gemeente Drempt en Oldenkeppel wordt al jarenlang gehouden in de tuin van Toon en Gerry Folmer. Een bijzondere editie dit jaar op 7 juli, want burgemeester Marianne Besselink kwam naar Eldrik om de heer Folmer namens de koning te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Liesbeth Spaansen

Burgemeester Besselink heette iedereen welkom en in het bijzonder de heer Folmer. "U houdt er niet zo van om in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar we schenken nu aandacht aan u. U stelt al jaren deze prachtige tuin beschikbaar voor de jaarlijkse openluchtdienst, u bent gastheer, zorgt voor het geluidstechnische gedeelte, ontvangt de mensen hartelijk en bent altijd bereid tot aandacht en/of een praatje."

Toon Folmer is al meer dan twintig jaar actief binnen de gemeenschap rondom de dorpskerk en de begraafplaats van Hoog-Keppel: als koster, diaken en medewerker begraafplaats. "Als koster bent u bereid om een handje te helpen bij een veelheid aan vieringen. U bent vaak de man voor de technische zaken, het geluid, de versterking, de opnamen van de kerkdiensten. In uw rol als diaken heeft u zich vol passie en betrokkenheid ingezet voor mensen en instanties. Opvallend is uw voorkomende en vriendelijke benadering van uw medemens en de wijze waarop u leiding geeft aan de vrijwilligers die de begraafplaats onderhouden, en het contact met de uitvaartondernemers, de grafdelvers en de steenhouwers. Ook de wijze waarop u omgaat met de nabestaanden van de overledene die u tijdens begrafenissen begeleidt, wordt gekenmerkt door bescheidenheid en tegelijkertijd met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel."

Daarnaast werkt Toon met enthousiasme voor de Stichting Oude Gelderse Kerken als lid van de plaatselijke commissie en regelt de kerkinrichting voor concerten en exposities en alles wat daarbij komt kijken. Ook helpt hij leden van de plaatselijke CNV-afdeling met het invullen van de belastingaangifte en het aanvragen van zorg- en huurtoeslag. Hij maakt daarvoor ook veel tijd vrij om zich bij te laten scholen.

"U staat nooit zelf op de voorgrond, u bent een toegewijd, betrouwbaar en oprecht geïnteresseerd warm mens en ik zie aan uw vrouw dat het allemaal klopt en dat het eindelijk een keer gezegd wordt," lacht burgemeester Besselink, waarna een groot applaus volgde. "Het is de wijze waarop u het doet, dat men mij gevraagd heeft om u die extra aandacht te geven."

De burgemeester draaide haar keten naar Koninklijke zijde. "Ik mag u meedelen dat het mij een groot genoegen is dat het zijne majesteit de koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau."

Na het opspelden van de bijbehorende Koninklijke onderscheiding bij een zichtbaar geëmotioneerde decorandus, speelden de blazers van muziekvereniging Hummelo en Keppel het 'Lang zal hij leven' wat door de gemeenschap werd meegezongen. Namens de kerkenraad kregen Toon en Gerry Folmer een bon als vervolg van deze mooie ochtend, waarna zij door iedereen werden gefeliciteerd. Tot slot was er koffie en kon het glas worden geheven.

Meer berichten