Folkloristische Dansgroep De Iesselschotsers uit Steenderen en omstreken tijdens een safari in de woestijn van het Verenigde Arabische Emiraat Sharjah. Foto: Johan Braakman
Folkloristische Dansgroep De Iesselschotsers uit Steenderen en omstreken tijdens een safari in de woestijn van het Verenigde Arabische Emiraat Sharjah. Foto: Johan Braakman

De Achterhoekse vlag wappert in… het Verenigde Arabische Emiraat Sharjah

Algemeen

SHARJAH/STEENDEREN – Folkloristische Dansgroep De Iesselschotsers uit Steenderen en omstreken, ging op uitnodiging van de regering van Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten op reis om deel te nemen aan de Sharjah Heritage Days. Elke avond tussen 18.00 en 22.00 uur verzorgde de dansgroep meerdere optredens. In hun vrije tijd genoten zij van de stad en uitstapjes met in een tas de Achterhoekse vlag.

Door Herman Bouman

"Nadat wij ons begin 2018 aangemeld hadden bij de Internationale Organisatie voor Volkskunst (IOV), om deel te nemen aan de Sharjah Heritage Days en in de tweede helft van 2018 bericht kregen dat het werd uitgesteld, waren we zeer verrast toen we in februari 2019 bericht kregen dat wij één van de elf geselecteerde groepen waren die namens IOV werden uitgenodigd," vertelt Herman Bouman na afloop van de reis.

Alle papierwerk moest geregeld worden, voor wie er mee kon en wilde. De organisatie was verder helemaal in handen van Sharjah. "Lang bleef alles onduidelijk. Slechts enkele dagen voor we zouden vertrekken, kwam nadere informatie en werden ons de tickets toegezonden."

De Iesselschotsers vertrokken vanuit Toldijk naar Schiphol, en hadden een voorspoedige vlucht met Emirates naar Dubai. Daar werden zij op het vliegveld al opgewacht door iemand van de organisatie, die hen via een aparte route begeleidde zodat ze niet in de lange wachtrij bij de douane hoefden te staan. Bij de bagageband stonden de kofferjongens al te wachten om hun bagage naar de uitgang en bus te brengen, die hen naar hun hotel bracht.

De eerste dag in Sharjah hadden de dansers overdag vrijaf. Ze verkenden de omgeving van het hotel, wisselden geld, dronken natuurlijk ergens koffie om vervolgens weer naar het hotel terug te keren. "Maar ja dit was gemakkelijker gezegd dan gedaan, door de hoge gebouwen die erg op elkaar leken, was het hotel niet terug te vinden. Door de vriendelijkheid van de burgers die ons van alle kanten wilden helpen, zijn wij er uiteindelijk wel gekomen."

's Avonds om 17.00 uur moesten ze paraat staan in kostuum en werden ze naar het Sharjah Heritage Museum gebracht, het culturele hart van Sharjah. Op dit grote ommuurde terrein met tal van musea, werden ambachten en gewoontes vertoond en kon men slenteren langs de vele kramen met allerlei snuisterijen en etenswaar. Elke avond tussen 18.00 en 22.00 uur verzorgden De Iesselschotsers gemiddeld vier keer een optreden, samen met de groepen uit Oekraïne, Egypte, Taiwan, Roemenië, Sudan en Tjistikistan.

Tijdens de avond werden de optredens een paar keer stop gezet voor het gebed. Omdat de optredens van alle groepen nagenoeg op dezelfde tijd en op verschillende plekken waren, hebben zij weinig kunnen zien van de optredens van de andere groepen en moest ook het publiek zich verdelen, met als gevolg dat er af en toe maar een handje vol toeschouwers stond te kijken.

De organisatie verzorgde elke ochtend een excursie en zo brachten ze een bezoek aan een Zeeaquarium en het strand, zijn ze een ochtend naar een waterpark geweest, het archeologisch -, science museum en naar de stad Dubai. Ook maakten een safari in de woestijn. De middagen kon ieder naar eigen wens invullen. Zwemmen, relaxen of winkelen, maar door de hitte (midden 30 graden), kwam van dit laatste niet veel terecht en om 17.00 uur moesten ze weer klaar staan voor het optreden.

Hun avontuur in Sharjah was een beleving en ervaring die zij niet graag hadden gemist en ondanks de wat moeilijke communicatie, alles pas heel kort voor vertrek geregeld was en een aantal organisatorische dingen wel te wensen overliet, hebben zij een fantastische reis beleefd in een bijzonder land.


Wie ook de Achterhoekse vlag op een bijzondere plek heeft laten wapperen, mag een foto insturen naar redactie@contact.nl. De mooiste foto's krijgen een plekje in de krant.

Folkloristische Dansgroep De Iesselschotsers uit Steenderen en omstreken in de stad van het Verenigde Arabische Emiraat Sharjah. Foto: Johan Braakman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant