Een groep Puttense vrienden zorgde zelf voor wat te eten aan de rand van het circuit. Foto: Luuk Stam
Een groep Puttense vrienden zorgde zelf voor wat te eten aan de rand van het circuit. Foto: Luuk Stam

Weekendje Varsselring: frisse wind, spareribs en zinken kap 2.0

Een verslag vanaf de rand van de baan

Door Luuk Stam

HENGELO - Motorgeluid klinkt zaterdagochtend vanaf half negen over de velden rondom stratencircuit de Varsselring. Het geluid is dankzij de noordoostenwind tot in Vorden en Hummelo te horen. Diezelfde wind maakt het voor het publiek langs de baan af en toe fris. Als de zon erbij komt, is het echter direct warm.

Precies zo is het op zondag. In de Boschbocht heeft meneer Bosch (90) zijn tuinstoelen iets verplaatst om uit de wind te kunnen zitten. Gelukkig is de koffie lekker warm. Meneer Bosch maakte alle 52 edities van de wegraces mee. Eerder deze week kwamen leden van de opbouwploeg van de Hengelose Auto- en Motorvereniging (Hamove) nog bij hem eten, een traditie. "Kundige mensen", vindt de 90-jarige. "Ze weten precies hoe elk paaltje moet staan."

Helemaal aan de andere kant van het circuit zit een groep Puttense vrienden. Voor de vierde keer zijn ze hier en ze vallen nogal op doordat ze pal naast de baan een kookstelletje hebben opgezet. In een braadpan bakken ze aan de lopende band speklappen, worstjes en spareribs gaar. Op tafel staat het vol met blikjes bier. "Hartstikke mooi hier!", klinkt het.

Het overgrote deel van de bezoekers komt van ver buiten Hengelo. De Tsjechische rijders hebben een wel heel bijzondere supporter meegenomen. Hij is gehuld in het knaloranje, draagt een masker alsof hij van plan is om na de races in het riool aan de slag te gaan en is gewapend met een wc-borstel. Na elke race kunnen zijn favorieten op een high-five rekenen.

Ook klinken na de races vanaf het podium in het rennerskwartier de volksliederen. Meermaals is dat het 'God Save The Queen', voor de Brit Davey Todd. Hij wint deze zondag beide races in het IRRC Superbike. Met in zijn hand een felroze helm en een grote beker poseert hij voor de fotografen. De fles champagne is dan al leeggespoten.

In één van de grote snackwagens zijn broodjes gezond te verkrijgen. Die vinden gretig aftrek, ook al winnen ze het nog niet van de vette hap. Twee Duitsers beginnen te glunderen als blijkt dat hier zelfs een compleet schnitzelmenu te koop is; schnitzel met saus, patat en salade. Handenwrijvend nemen ze de volle borden in ontvangst.

Het traditionele feestje onder de zinken kap in de Veldermansbocht – de eerste bocht na start en finish – is er dit jaar niet. De catering hier is gestopt en dit gedeelte is ook niet meer toegankelijk voor publiek. Er zijn geblindeerde hekken geplaatst. In plaats daarvan is aan de rand van het rennerskwartier wel iets nieuws gecreëerd; de zinken kap 2.0.

In deze houten variant is een tap geïnstalleerd en dus komt hier tegen het eind van de zondagmiddag de nodige gezelligheid samen. Dat er flink wat bier vloeit, bewijzen de kinderen die van alle bekertjes een meterslange slang hebben gemaakt. Ook vormen heel veel kartonnen bekerhouders samen een flinke berg waar de jeugd zich prima mee vermaakt..

Af en toe liggen de races even stil vanwege een crash waarbij medische assistentie nodig is. Dan wappert de rode vlag en zit er langs de rand van de baan niets anders op dan wachten en hopen dat het met de coureur of coureurs in kwestie meevalt. Een man die een zwart-oranje KTM-paraplu als windscherm gebruikt, tuurt door een verrekijker om wijzer te worden.

Hij ziet aan het einde van de zondagmiddag hoe de zijspannen dit raceweekend afsluiten. Daarna stroomt het rennerskwartier langzaam leeg. Het asfalt van de Varsselring maakt weer deel uit van de openbare weg. Het motorgeluid is gestopt. "Wat is het hier dan ineens weer stil", merkt een medewerkster in snackwagen op. "Heel stil."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden