Cursisten aan het werk in het atelier van Latente Talenten in Halle. Foto: Vera van Loon
Cursisten aan het werk in het atelier van Latente Talenten in Halle. Foto: Vera van Loon

Kennismaken met cursistencollectief Latente Talenten

Kunst4daagse 2019

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/HALLE - De dertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 30 mei t/m zondag 2 juni. Vier dagen lang openen tussen 11.00 tot 17.00 uur vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week wordt cursistencollectief Latente Talenten voorgesteld.

Docente schilderen Vera van Loon kwam door de veranderende werkkring van partner Martin Melskens in juli 2004 naar de Achterhoek. Op de deel van de boerderij waar zij kwamen te wonen, richtte zij haar atelier in om te schilderen. Op 1 mei 2005 startte Vera met het geven van schilderlessen. Zij noemde haar cursisten Latente Talenten. "Mensen uit deze omgeving zijn op de boerderij opgegroeid met andere prioriteiten. Veel later ontdekten ze kleur. Ze kwamen voorzichtig binnen om te proberen te schilderen maar kwamen er snel achter dat schilderen voor iedereen is. Dit sluimerende talent heet latent talent," legt Vera uit. "Uiteindelijk gaan ze exposeren in een andere omgeving en wachten af wat de reacties zijn van anderen."Vanaf 2010 veranderde Vera's bedrijf in 'Latente Talenten, stichting voor amateurkunst' met twee bestuursleden en groeide het aantal leerlingen tot 70 leerlingen door de week heen. "Maximaal tien dames en heren per les is het mooist, dan kan ik iedereen goed begeleiden. Ik doe soms technieken voor en verder zorg ik dat alle materialen er zijn. Cursisten maken zelf de keuze of ze figuratief of abstract werken, van voorbeeld of van niks naar een schilderij en of ze met olieverf- of acryl, aquarel of met pastel werken."
De lessen zijn op maandag tot en met donderdag. "In de zomermaanden kunnen cursisten zich inschrijven voor themalessen, bijvoorbeeld over een kunststroming of een technisch onderdeel zoals compositie, opbouw van het gezicht of kleur mengen."
De cursisten worden elke les begroet door hond Hekkink, die het goed kan vinden met de soms meegenomen honden. In de pauze wordt over van alles en nog wat gepraat, maar in de les zijn ze heel serieus. "Gesprekken gaan ook over programma's als 'Project Rembrandt' en 'Het geheim van de Meester' die thuis worden bekeken. Het gaat er dan om wat ze ervan vinden, het voelt toch als een soort van verwantschap," weet Vera.
"Ik vind het mooi om te zien hoe mijn cursisten groeien en ontwikkelen. Ze worden steeds zelfverzekerder en leggen hun lat hoger." Vera weet het zeker: "Kunstenaar zijn en lesgeven is het mooiste beroep van de wereld."


www.latentetalenten.nl

www.veravanloon.nl

kunst4daagsebronckhorst.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden