Janny Velzing directeur van CDS De Meene, Bouke Hollak van Jumbo Hollak en Jopie Pera, Amnesty International Zelhem/Halle. Foto: PR
Janny Velzing directeur van CDS De Meene, Bouke Hollak van Jumbo Hollak en Jopie Pera, Amnesty International Zelhem/Halle. Foto: PR

Schoolkinderen naar Kamp Westerbork

Algemeen

ZELHEM/HALLE - Zevende- en achtstegroepers van diverse basisscholen in Zelhem en Halle gaan op donderdag 16 mei naar Westerbork. Deze leerzame busreis wordt georganiseerd door Amnesty Zelhem/Halle, dat voor de financiering veel steun krijgt van tal van instanties.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel Joden en Roma met de trein naar het kamp in Westerbork gebracht. Van daaruit werden ze op transport gesteld naar concentratiekampen in Oost-Europa, en de meesten kwamen nooit meer terug. Hoe mensen in het kamp leefden en hoe ze moesten omgaan met de spanning zullen deze leerlingen bijna lijfelijk kunnen voelen en zien in het Herinneringscentrum. Er wordt een film vertoond en de kinderen wandelen naar het voormalig kampterrein. Medewerkers van het Herinneringscentrum geven uitleg en laten de kinderen stilstaan bij vele gebeurtenissen en plaatsen. Burgemeester mevrouw Marianne Besselink gaat mee met de busreis en maakt met de leerlingen de wandeling naar het voormalig kampterrein.
In de dagen voorafgaand aan het bezoek aan Westerbork komt er in de klas iemand vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Meestal is dat iemand die deze verschrikkelijke jaren op een bijzondere manier heeft doorgemaakt. Verder komt er als afsluiting van het project 'Zelhem Westerbork Toen & Nu' iemand van Amnesty International Zelhem/Halle in de klas praten over Mensen- en Kinderrechten. De gesprekken met de leerlingen zijn erg interessant en waardevol.
Het project van Amnesty Zelhem/Halle wordt mogelijk gemaakt door tal van instanties die financiële steun leveren. De leerlingen helpen zelf mee door geld te verdienen met kleine klusjes. Ook de Sponsoractie bij Jumbo Hollak levert Amnesty een flinke bijdrage op.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant