De Iesselschotsers dansen op live muziek bij de IJssel, straks ook in Sharjah. Foto: Johan Braakman
De Iesselschotsers dansen op live muziek bij de IJssel, straks ook in Sharjah. Foto: Johan Braakman

De Iesselschotsers op klompen in Sharjah

Algemeen

BRONCKHORST/SHARJAH – Bekend geworden in boerenkleding van 'toen' met klompen, dansen leden van de folkloristische dansgroep De Iesselschotsers al jaren op nationale én internationale podia. In april staat de dansgroep op de zeventiende editie van de Sharjah Heritage Days, een festival in het emiraat Sharjah, waarvoor slechts elf dansgroepen vanuit de hele wereld zijn uitgenodigd.

Door Liesbeth Spaansen

Sharjah Heritage Days is een cultureel evenement dat jaarlijks in april wordt georganiseerd door het Directorate of Heritage, Department of Culture and Information van Sharjah en valt samen met de Unesco-viering van de Heritage International Day. Tijdens het event wordt teruggekeken naar het verleden met hun unieke handwerk, gebruiken en tradities.

Dansgroep de Iesselschotsers is naast het lidmaatschap bij de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland (FFGN), ook lid van de Internationale Organisatie voor Volkskunst (IOV). Een wereldorganisatie, die zich intensief en actief inzet voor de folklore, muziek- en klederdrachtgroepen. "We organiseren zelf ook elke paar jaar een festival en via het IOV hebben we contact met andere groepen van over de hele wereld," vertelt Herman Bouman, grondlegger van de dansgroep, nu 38 jaar geleden. "Er kwam in 2018 al een schrijven van het IOV of we belangstelling hadden voor het jaarlijkse festival en we meldden ons aan, samen met nog 200 andere dansgroepen. De regering van Sharjah heeft hieruit een selectie van elf IOV groepen gemaakt, waarvan de iesselschotsers er één was, en uitgenodigd voor het festival aankomend april."

Herman Bouman vindt het mooi om Nederland te mogen vertegenwoordigen in Sharjah, gelegen naast het bekendere emiraat Dubai. "Bijna alles wordt door de organisatie geregeld. Dat is ook wel weer lastig, want we houden als Nederlanders altijd graag alles in eigen hand," lacht Herman. "We moesten wel zelf de visaformulieren invullen en kopieën van paspoorten en pasfoto's aanleveren. Daarnaast moesten we doorgeven hoeveel bagage er mee gaat. De instrumenten worden in bekisting in het vliegtuig vervoerd, maar ook hebben we extra gewicht mee vanwege de kostuums. De kosten daarvan, ook die van de vliegreis en het verblijf in een fraai resort worden verder door de regering van Sharjah betaald."

De Iesselschotsers treden tussen 14 tot en met 20 april elke avond drie tot vier keer ergens in Sharjah op. "In die week zijn er ook dansgroepen uit Roemenië, Egypte, Oekraïne en Taiwan uitgenodigd voor een optreden tijdens deze festivalweek." Een week eerder, van 31 maart tot en met 8 april treden dansgroepen op uit Kroatië, Griekenland, Nepal, Panama, Polen en Italië.

"Maar waar we gaan dansen, dat weten we dus nog niet. We weten wel dat we live muziek moeten maken en dat het dansen de hele avond achter elkaar doorgaat. Als wij ons programma bijna afronden, komen de volgende dansers ook al op. Wij hebben op dit moment zelfs zestien dansparen en zeven muzikanten, maar gaan met 23 mensen op reis. Nu oefenen we programma's van ongeveer twintig minuten in de authentieke klederdrachten van de provincies, het Rondje Nederland en het Achterhoekse programma in traditionele boerenkleding, natuurlijk spectaculair daar door onze klompen. We dansen als laatste van ons programma op 'tulpen uit Amsterdam' en delen dan tulpen uit. Ook hebben we klompjes mee aan rood-wit-blauwe lintjes."

De dansers kijken er naar uit om in de bus naar Schiphol te stappen en de reis te aanvaarden. "We zullen snel weten wat daar wel en niet mag en kan," besluit Herman. "We gaan een heleboel ontdekken daar, het is een heel avontuur."

Folkloristische dansgroep De Iesselschotsers. Foto: Johan Braakman
De Iesselschotsers dansen op live muziek bij de IJssel, straks ook in Sharjah. Foto: Johan Braakman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant