Foto:

De Radstake neemt afscheid van icoon

HEELWEG - De Radstake in Heelweg raakte deze week een icoon kwijt: de vertrouwde lindeboom. Op dinsdag 19 maart werd de 350 jaar oude boom vervangen door een nieuwe linde, die vanaf woensdag 20 maart het terras van De Radstake moet beschaduwen.

De oude linde bleek zodanig verzwakt dat het gevaar van instorten reëel aanwezig was. Maar nog tot afgelopen vrijdag bestond de hoop dat de boom nog gered kon worden. Een vooraanstaand bomenchirurg van de Bomenstichting Nederland kwam de linde een check geven in de uiterste poging het icoon van De Radstake te behouden. Hij constateerde eerst dat de boom minimaal 350 jaar oud was en zei dat hij zijn uiterste best ging doen hem te behouden. Maar de boom bleek uiteindelijk te zeer aangetast door honingzwam.
De linde is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van De Radstake. Lodewijk Napoleon droomde eronder weg toen hij rond 1897 de akte voor de bouw van de kerk in Zieuwent tekende. Al vele jaren bevond het grote terras van De Radstake zich onder de oude linde en genoten de gasten van de verkoeling die de bladeren gaven. Volgens Johan van De Radstake was de linde altijd al hol van binnen maar vooral de laatste jaren was te zien dat de boom het moeilijk had. Na de verbouwing van het terras, een tiental jaren geleden, werd de boom met een stellage ondersteund, maar dat heeft uiteindelijk niet mogen baten.
In samenwerking met hovenier gebr. Arends uit Hengelo Gld. en boomkwekerij Radstake te Zelhem is een nieuwe linde gevonden voor de volgende 350 jaar geschiedenis van De Radstake. En de oude boom krijgt ondanks zijn leeftijd een tweede leven: die gaat naar de Apenheul in Apeldoorn.

Meer berichten