Wederopbouw. Foto: PR
Wederopbouw. Foto: PR

Verhalen die niet vergeten mogen worden

BRONCKHORST - "Zij denken nog vaak aan hun oudste broer Jan. Vooral in de eerste dagen van mei wanneer in de media talloze verhalen uit de Tweede Wereldoorlog worden verteld. En in de laatste maanden van ieder jaar herinneren Arnold (88) en zijn zus Marie (90) zich steeds weer de verschrikkelijke executie van hun broer Jan op 21 november 1944, in het laatste jaar van de oorlog." Zomaar een verhaal, iedereen heeft er een. Verhalen die onderdeel zijn van onze omgeving, verhalen die niet vergeten mogen worden.Om deze verhalen op papier te zetten biedt de gemeente Bronckhorst de cursus 'Oral History' aan.

Oral History, ofwel gesproken geschiedenis, is een interviewtechniek die de persoonlijke herinneringen van mensen vastlegt. De verhalen die hieruit voortkomen vertellen de menselijke kant van onze geschiedenis. Persoonlijke verhalen uit het verleden creëren draagvlak, begrip en betrokkenheid in het heden.

Marshallhulp, de verzorgingsstaat van Drees, bevolkingsgroei, woningnood en een op volle toeren draaiende economie. Dat zijn de verhalen over wederopbouw die iedereen wel kent. Maar de verhalen die misschien niet zo'n impact hadden op het grote geheel, maar minstens zo belangrijk zijn om vast te houden én te leggen, daar is de cursus 'Oral History' voor. In deze cursus wordt met name ingezet op 'onze' verhalen van direct na de oorlog, de jaren van wederopbouw. De cursus brengt de geschiedenis van onze gemeente, uw organisatie en onze gemeenschap tot leven.

De cursus duurt in totaal 2,5 dag. De cursus leert men een interview af te nemen en dit te verwerken tot een verhaal. Interviews worden opgenomen op een eenvoudig te bedienen recorder, overgezet naar een pc waar vervolgens een transcript van wordt geschreven. Ervaren schrijverschap is niet nodig, maar wel affiniteit met het (leren) schrijven en enige schrijf- en computervaardigheid. Docente Lian van der Zon leert de cursisten met behulp van concrete voorbeelden en praktische oefeningen, over de basisprincipes van oral history. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere voorbeelden van oral history projecten, interviewtechnieken, transcriberen, archiveren en presentatiemogelijkheden.

Cursus en opgave
Het doel van de cursus is de nog levende historie over wederopbouw vast te leggen in verhalen. En deze verhalen aan een groter publiek kenbaar te maken. Er zijn geen kosten aan de cursus, die gegeven wordt op de vrijdagen 12 en 26 april (terugkomdag later in het jaar), locatie gemeentehuis, verbonden. De tegenprestatie is ten minste één uitgewerkt interview en één samenvatting. Aanmelden kan tot 28 maart.

Opgeven of meer informatie? Neem contact op met Karin ten Heggeler, 0575-750250 of k.tenheggeler@bronckhorst.nl

Meer berichten