Wethouder Hofman kijkt toe hoe leerlingen van 't Loo in Zelhem hun schoolterrein vergroenen. Foto: Dick van Hoffen
Wethouder Hofman kijkt toe hoe leerlingen van 't Loo in Zelhem hun schoolterrein vergroenen. Foto: Dick van Hoffen

Kinderen trotseren de regen op Boomfeestdag

300 basisschoolkinderen planten groen in Bronckhorst

Door Luuk Stam

BRONCKHORST – Het was nat en koud op woensdag 13 maart, maar toch ging de nationale Boomfeestdag ook in Bronckhorst niet onopgemerkt voorbij. In totaal 300 kinderen van tien basisscholen in de gemeente trotseerden de weersomstandigheden en staken hun handen uit de mouwen om de omgeving een stukje groener te maken.

De landelijke Boomfeestdag stond dit jaar in het teken van het groener aankleden van schoolpleinen. Zo gingen de leerlingen van de basisscholen 't Loo in Zelhem en de Rozengaardsweide in Hengelo rondom hun school aan de slag. Ook elders in Hengelo en in Keijenborg, Bronkhorst, Hoog-Keppel en Wolfersveen namen leerlingen de schop ter hand.

Tussen Zelhem en Keijenborg plantte een groep van ruim zestig leerlingen meidoorns, mispels, hondsrozen en een aantal eiken en lindes op een voormalig landbouwperceel. In de buurt van de Onderstraat in Bronkhorst werden honderden struiken geplant. In Hoog-Keppel waren kinderen aan het werk rondom de golfbaan en in Wolfersveen maakten basisschoolleerlingen het rondom de parkeerplaats van crossclub Halmac een stukje groener.

Aan de Krommedijk in Hengelo plantten in totaal 47 leerlingen van de basisscholen in Bekveld en Toldijk lijsterbessen en heel veel struiken onder leiding van hovenier Ivo Woerts. Samen gingen ze aan de slag op het terrein van de familie Vink. Rem en Diny Vink wilden het bosje aan de rand van hun perceel graag uitbreiden. "Er zitten daar vaak reeën", vertelde Diny Vink. "Die hebben daar een mooie plek en krijgen straks nog iets meer beschutting."

Vanwege het slechte weer gingen de leerlingen in het buitengebied van Hengelo iets minder lang door dan gepland. Toch was Vink onder de indruk van de inzet van de basisschooljeugd. "Twee jongens wilden de honderd halen", vertelde ze. "Die gingen maar door!" Ook hovenier Woerts toonde zich zeer tevreden. "De kinderen hebben ondanks het barre weer heel goed hun best gedaan", liet hij weten. "Grote klasse!"

De Nationale Boomfeestdag vond voorheen jaarlijks plaats op de derde woensdag van maart. Vanwege de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen op woensdag 20 maart verschoof deze dag dit jaar een week naar voren. Omdat er vaker verkiezingen in deze periode vallen en omdat het voorjaar steeds warmer wordt, is besloten om de Boomfeestdag vanaf nu structureel op de tweede dinsdag van maart te organiseren.

Meer berichten