De laatste tsarina

Alexandra Fjodorovna Romanova. Foto: PR
Alexandra Fjodorovna Romanova. Foto: PR

ZELHEM - In de komende ledenvergadering van Nut Zelhem op maandag18 februari zal Marie Thérèse ter Haar een levendig beeld geven van het leven van de Russische tsarenfamilie en met name van Alexandra Fjodorovna Romanova, de laatste tsarina. In 2018 was het 100 jaar geleden dat de Russische tsarenfamilie werd vermoord.

Na een gloedvolle inleiding waarin zij de historische context schetst, neemt Ter Haar het publiek in een toneelvoorstelling een eeuw mee terug in de tijd, naar de tijd van de Romanovs en naar de gedachten en gevoelens van Alexandra Fjodorovna. Zij probeert te begrijpen wat er om haar heen gebeurt. Is er een revolutie op komst? Waarom wil het volk een Doema instellen, het gaat toch al eeuwen goed? Hoe kan ze haar man, Nicolaas II, ertoe bewegen ruggengraat te tonen, want Rusland heeft een leider nodig die zich daadkrachtig opstelt. Binnen het gezin wordt het vijfde kind geboren, een zoon en troonopvolger. Aleksej is haar oogappel maar ook haar zorgenkind. Hij heeft hemofilie, een aandoening die in die tijd ongeneeslijk is. Geen Russische arts kan de tienjarige Aleksej helpen. Biedt de charismatische gebedsgenezer Raspoetin wellicht uitkomst?

Marie-Thérèse ter Haar is docent en auteur en oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie. Zij studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo'n vijf maanden per jaar in Rusland en volgt ze de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet. Zij is bij deze bijzondere voorstelling gekleed in een prachtig kostuum.

De bijeenkomst is in Ellen's restaurant en begint om 20.00 uur, zaal is open om 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden van het Nut, maar ook anderen zijn hartelijk welkom. Zij betalen 4 euro inclusief koffie.

Meer berichten