Hélène Pellegrini, Bouke Hollak en Arno Duitshof bij de flessenautomaat. Foto: Liesbeth Spaansen
Hélène Pellegrini, Bouke Hollak en Arno Duitshof bij de flessenautomaat. Foto: Liesbeth Spaansen

Coops Molen nieuw te kiezen doel statiegeldactie

Jumbo Hollak steunt lokale doelen

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – "Voor alles wat Zelhem mooi maakt, hebben we een warm hart," zegt Bauke Hollak van Jumbo Hollak in Zelhem stellig. "We zijn altijd op zoek naar goede doelen in deze plaats, zoals 'Knallen voor Carsten' en KWF afgelopen jaar en dit jaar Stichting Coops Molen. Het gaat om promotie van Zelhem. We kennen de molen wel en nu er het initiatief is om deze op te knappen en draaiend te krijgen, doen we mee."

Sponsorzegels
Bij Jumbo Hollak kunnen klanten via sponsorzegels doneren voor goede doelen. In 2009 werd daarvoor Stichting Buurt en Bewoners opgericht, waarmee goede doelen door het sparen van sponsorzegels, zogenaamde BEB-zegels, geld konden verdienen. "Zij moesten wel oproepen om bij Jumbo hun boodschappen te doen," lacht Bouke Hollak. "De klanten krijgen voor elke 10 euro een sponsorzegel voor een goed doel, want 'voor wat, hoort wat'. Elke vereniging of stichting kan meedoen, of ze nu 2 of 600 leden hebben. Op elke kaart passen 20 zegels en een envelop met 25 kaarten is 25 euro waard. Ik leeg de brievenbussen van de goede doelen een keer per maand en zorg voor de uitbetaling. Aan de hoeveelheid geld dat ze ophalen, zie ik hoe het verenigingsleven leeft." Klanten kiezen zelf voor welk doel ze willen sparen, al worden de kaarten ook wel verdeeld over meerdere brievenbussen.

Statiegeldactie
Via de knop met het logo op de flessenautomaat is het mogelijk de keus te maken voor een goed doel. Op de bon is voor de klanten zichtbaar voor welk doel en hoeveel is gedoneerd. Bouke Hollak print het overzicht en betaalt de gedoneerde bedragen uit.

Coops Molen
Voor Stichting Coops Molen kan op beide manieren worden gedoneerd. De zegels konden al voor dit doel worden gespaard en de officiële brievenbus zal binnenkort worden neergezet. Voor de statiegeldactie is de molen het goede doel van 2019.

In 1818 was Derk Coops de eerste molenaar van de Coops Molen. Na vier generaties Coops en een tweetal stichtingen is de molen in bezit van Hélène Pellegrini. "In 2015 kocht ik de molen. Het complex is leuk, zo tegen Zelhem aan. Het bestaat uit de molen, een maalderij en molenaarswoning. Het blijkt historisch gezien een unieke molen te zijn, maar ook wat betreft de bouw. Het eerste deel van de molenromp is cilindrisch en daarna is hij conisch. De plannen die er zijn om de molen weer draaiend te krijgen, gaan we oppoetsen."
Hélène Pellegrini en Arno Duitshof maken deel uit van het bestuur van Stichting Coops Molen. De Stichting heeft ervoor gezorgd dat het grootste deel van het geld binnen is, afkomstig van de provincie Gelderland, de gemeente Bronckhorst en tal van andere subsidieverstrekkers en donateurs. Arno: "Het laatste deel willen we met de gemeenschap en de ondernemers van Zelhem proberen te realiseren."
In 2018 werd het 200-jarig bestaan gevierd met de start van het opknappen van de molen. "We blijven positief, zijn blij met alle steun en we zijn dankbaar voor deze kans bij Jumbo Hollak," aldus Hélène. Bouke geeft ze graag deze kans. "Het mooie is dat klanten doneren, dat is mooi. Zo betrek je ze bij het goede doel. Wij geven er aandacht aan met het publiceren van de tussenstanden op de site en facebook en we doen er zelf ook wat bij."


facebook.com/coopsmolen

Meer berichten