Nanda Thus, Dennis Lovink en Bas Hulshorst, samen met een groep kinderen die even stopte met klimmen en klauteren. Foto: Liesbeth Spaansen
Nanda Thus, Dennis Lovink en Bas Hulshorst, samen met een groep kinderen die even stopte met klimmen en klauteren. Foto: Liesbeth Spaansen

Veilig springen met een pluim van de inspecteur

1000 kinderen stuiteren op vijfde springkussenfestival

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – In de kerstvakantie, van tweede kerstdag 26 december tot en met zaterdag 29 december kwamen rond de 1000 kinderen springen op het vijfde springkussenfestival georganiseerd door Bas Hulshorst. Een trotse organisator, omdat de inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hem de volle honderd punten gaf voor de veiligheid tijdens het evenement in Sporthal De Pol in Zelhem.

Bas startte het springkussenfestival vier jaar geleden met acht kussens die drie dagen bleven staan. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot maar liefst twaalf springkussens. Deze staan opgesteld in Sporthal De Pol in Zelhem, omzoomd met (dikke) matten. "Die sportvloer is natuurlijk fantastisch. Dat zag ook de inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij was van de divisie consument en veiligheid afdeling productveiligheid en kwam onaangekondigd langs. Ik was er blij mee. De inspecteur oordeelde dat ik het heel goed voor elkaar heb, aan alles heb gedacht én uitgevoerd en gaf de volle honderd punten. Over de huisregels die op de banner bij de deur staan vermeld, had hij zijn twijfels. 'Die leest toch niemand?' Toen deze huisregels even later over de speakers door de hal werden omgeroepen, moest hij lachen. Ze kwamen elk half uur voorbij. Daar kreeg ik een grote pluim voor en complimenten."

Editie december 2018 was het vierde springkussenfestival in de sporthal. "Afgelopen zomer organiseerde ik het eerste parkspringkussenfestival in het park achter de bibliotheek in Zelhem. Dat was het weekend aansluitend aan de kindervakantieweek. Twee lange dagen springplezier waar zo'n 500 kinderen op bezoek kwamen. Ik sliep toen in mijn caravan op het terrein."

De kinderen krijgen bij binnenkomst een stempel op de hand. Diegene met een vierdagenkaart waren duidelijk herkenbaar aan de hand vol stempels. Ook verjaardagspartijtjes werden gevierd tijdens het springkussenfestival. "Die groepen kinderen reserveren van tevoren, daar wordt dan een tafel voor gereserveerd en de slingers worden opgehangen. In de kantine wordt de tafel gedekt voor het eten."

Het springkussenfestival mag rekenen op 31 sponsoren die het evenement geweldig vinden. Een aantal zijn al sponsor vanaf de eerste keer. Naast het enthousiaste personeel, Bas Hulshorst, Dennis Lovink en Nanda Thus, is er veel hulp van vrijwilligers. "Vrijwilligers helpen met opbouwen, houden toezicht of zorgen voor gezellig geschminkte kinderen. Wie dat ook leuk vindt, mag zich wel bij mij melden. Als we met meerdere vrijwilligers zijn, wordt het makkelijker, bijvoorbeeld iedereen een dag."

Kinderen staan al om 10.00 uur te trappelen om naar binnen te mogen. "Ouders die de kinderen willen brengen en dan weer weggaan; nee, dat wordt niet op prijs gesteld. We zijn geen kinderopvang. Ouders hebben gratis entree en hebben de gelegenheid om aan zitjes te kijken naar het springen. En er is gratis wifi.", laat Bas weten.

Over vier dagen kwamen rond de 1000 kinderen springen. "Met een rustige start op tweede kerstdag, honderd kinderen kwamen toen, kunnen we rustig beginnen. Verder zijn er rond de 300 kinderen per dag met een piek op de laatste dag. Finn, Kaj, Derk, Jerben, Isabel, Babet, Fay, Jidde, Ivy, Fenne, Laura en Wesley lieten weten dat ze zich prima vermaken. Zij sprongen om beurten in springkussens met een thema; door de jungle en langs draken, in de clown, zee, olifant, dino, aap, koe, het kasteel en het tropisch eiland. Een uitdaging voor de grotere kinderen waren flinke stormbanen: de grote krokodil en de piratenboot.

Het springkussenfestival blijft voor herhaling vatbaar. "De meeste kinderen komen voor een dag of deel van de dag. Een aantal heeft een vierdagenkaart. Die komen elke dag even een paar uurtjes springen," lacht Bas. "Kinderen zijn enthousiast en dankbaar. Het is ouderwets vermaak, geen computer komt eraan te pas."

Meer berichten