Leerlingen van de AT School overleggen. Foto: Walter Hobelman
Leerlingen van de AT School overleggen. Foto: Walter Hobelman

Volop ruimte voor AT Techniekopleidingen

Algemeen

TERBORG - Met bijna een verdubbeling van de beschikbare ruimte, een groeiende economie en een prima samenwerking tussen school en bedrijfsleven kan AT Techniekopleidingen op de juiste wijze invulling geven aan haar doelstelling; zoveel mogelijk vakbekwaam personeel (bij)scholen voor een baan in de techniek. Een baan met toekomst.

Door Walter Hobelman

"Het is tijd voor een feest", vindt praktijkopleider Eckhard Gramentz. Samen met zijn collega's Ingrid Roes en Rianne Liebrand werkt hij aan de voorbereiding van de opening van het nieuwe pand en het 30-jarig jubileum van de 'Bedrijfstakschool Anton Tijdink', zoals de school in het verleden werd genoemd.
"Het nieuwe gebouw is sinds dit schooljaar in gebruik. Daardoor kunnen we een aantal nieuwe opleidingen toevoegen aan ons toch al ruime aanbod en het 30-jarig bestaan is ook een mooie reden om te vieren", vindt Roes.
De school richt zich op jongeren en zij-instromers die opgeleid willen worden tot een baan in de metaalbranche. Het initiatief voor de school werd destijds vanuit het bedrijfsleven zelf genomen. Een aantal ondernemers sloeg dertig jaar geleden de handen ineen en is zelf gaan opleiden. Na drie decennia is de school zeer succesvol in het opleiden van niveau 2 en 3 leerlingen binnen de metaal, die allemaal een baan kunnen vinden bij de inmiddels ruim negentig lid-bedrijven (allemaal metaalbedrijven in de regio, WH) of daarbuiten.
"Wij zijn succesvol", concludeert Gramentz. "En dat willen we graag een keer laten zien. De bedrijven waar wij mee samenwerken zijn zeer te spreken over onze manier van opleiden en het niveau van de leerlingen. Er is een enorm tekort in de metaalbranche aan goed personeel. De uitstroom van oude werknemers neemt toe en door het wat minder positieve imago van een baan in de techniek, is de aanvoer van jong vakbekwaam personeel gestagneerd. Je kan zeggen dat er een hele generatie goed personeel ontbreekt en wij doen er alles aan om daar iets in te veranderen."
De kracht van AT Techniekopleidingen ligt in de goede samenwerking tussen school en bedrijfsleven. "Wij kunnen maatwerk leveren en in relatief korte tijd jongeren of zij-instromers om- en bijscholen, afhankelijk van de vraag van de werkgever", vertelt Robert Smits, coördinator bedrijfsopleidingen. Binnen de school worden zowel BBL als BOL opleidingen aangeboden op niveau 2 en 3. Er wordt samengewerkt met het Graafschap college in Doetinchem. "We hebben onlangs samen als scholen een nieuw contract ondertekend waarmee de toekomst is gewaarborgd. Wij staan allebei voor competentie gerichte opleidingen en passen ons aan aan de vraag vanuit het bedrijfsleven", legt directiesecretaresse Rianne Liebrand uit.
Opvallend in de school is de saamhorigheid en de no-nonsense cultuur. Jong en oud werkt prima samen, respecteert elkaars kwaliteiten en werkt samen aan het behalen van de leerdoelen. "We hebben een mooie mix van oud en jong, man en vrouw. Leerlingen kijken hier nergens meer van op", meent Gramentz.
"Een mooi voorbeeld van hoe wij werken is het werkbanken project dat kort geleden is afgerond. Leerlingen hebben zelf een werkbank getekend en zijn vervolgens bij onze leveranciers geweest om onderdelen in te kopen. Vervolgens is alles geproduceerd en dankzij de bereidwilligheid van een aantal van onze lid-bedrijven is alles uitgesneden en gepoedercoat en zijn er extra workshops gegeven waarin de leerlingen zelf met hun project aan de slag konden gaan. Gewoon op de werkvloer bij bedrijven die daarvoor soms zelfs een deel van hun productielijn beschikbaar stelden."
Voor zij-instromers wordt veel maatwerk aangeboden. Lascursussen, robotisering en alles op het gebied van regelgeving, in principe is alles binnen de school te vinden.
Het jubileum wordt gevierd op 14 december. Dan wordt de nieuwe locatie officieel geopend en gaan de school en de aangesloten bedrijven samen proosten op een gezonde toekomst voor de metaalbranche.
Op 25 en 26 januari 2019 zijn de open dagen. Dan kan iedereen die interesse heeft in een opleiding mét baangarantie een kijkje komen nemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant