'De fabriek van de toekomst': Achterhoekse bedrijven vallen in de prijzen. Foto: PR
'De fabriek van de toekomst': Achterhoekse bedrijven vallen in de prijzen. Foto: PR

Achterhoekse bedrijven in de prijzen bij de provincie

Algemeen

VARSSEVELD/ULFT/HENGELO/DINXPERLO - Vier Achterhoekse bedrijven krijgen een bijdrage van 200.000 euro van de provincie Gelderland. De bedrijven hadden ingeschreven op een tenderregeling voor de Gelderse Fabriek van de Toekomst.

Door Miriam Szalata

Het gaat om Van Raam in Varsseveld, Claymount in Dinxperlo, Reesink in Hengelo en Ulamo Coating in Ulft. Ze gaan de uitdaging aan om hun (nieuwe) fabriek slimmer en schoner te maken.

Meer dan dertig Gelderse bedrijven met nieuwbouw- of uitbreidingsplannen hadden ingeschreven op de tenderregeling. In totaal krijgen zeven bedrijven een bijdrage van 200.000 euro om hun plannen uit te voeren.
Met de regeling wil de provincie Gelderland investeren in moderne bedrijven die de nieuwste technologie toepassen, materialen hergebruiken en nieuwe vakmensen opleiden.

Verborgen kampioenen
Dat er maar liefst vier bedrijven uit de Achterhoek onder de 'winnaars' van de tenderregeling zijn, is opvallend. Gedeputeerde Michiel Scheffer van de provincie kan het wel verklaren. "De maakindustrie in de Achterhoek is springlevend en heeft veel 'verborgen kampioenen': wereldspelers in een nichemarkt die de economische crisis hebben overleefd. Door te investeren in digitalisering, robotisering en circulair werken maken ze de stap naar de industrie van morgen. Wij geven ze met de tenderregeling een duwtje in de rug.''
Scheffer roemt het 'naoberschap' in de Achterhoek, waar ook de bedrijven aan meedoen. "Achterhoekse ondernemers vinden elkaar gemakkelijk en werken goed samen: het 'naoberschap' waarin de Achterhoek zich onderscheidt van andere regio's. Het gezamenlijk optrekken had deze maand de Smart Industry Regiodeal met het rijk als resultaat.'' De Achterhoek wist met deze regiodeal 20 miljoen binnen te halen.

Ook directeur Oscar Rutten van Ulamo Coating vindt dat uit de financiële waardering van de provincie voor de vier Achterhoekse bedrijven weer eens blijkt hoe innovatief deze regio is. "We zijn veel innovatiever dan we aan de buitenwereld laten zien. We zijn vaak te bescheiden.'' De Achterhoek mag meer worden opgemerkt. Rutten: "Als regio zitten we te springen om met name technische mensen.''

Ulamo Coating, dat gespecialiseerd is in poedercoating van metalen producten (veelal aluminium), zet met de ondersteuning van de provincie een online offerte-systeem op genaamd Smart Coating.
Rutten legt uit wat er verandert: "Nu gaat het als volgt: een klant doet bij ons een offerte-aanvraag, wij werken die uit en sturen die op. Dan is het wachten tot de klant de order plaatst. Waar wij naar toe willen, is dat de klant de mogelijkheid krijgt een 3D-tekening (driedimensionaal) van het product digitaal via een web tool in te lezen om vervolgens automatisch en direct de offerte te krijgen. In het begin zal het om eenvoudige producten gaan, waarover we een automatische offerte kunnen uitbrengen, maar gaandeweg vult het lerende systeem zich steeds met meer complexere producten. De klant heeft als voordeel dat hij snel een reactie krijgt en daarmee zijn eigen offerteproces kan versnellen. In de poedercoatingmarkt is dit systeem nog niet aanwezig. We lopen hiermee voorop en verwachten verder te kunnen groeien. Door verregaande digitalisering, ook in ons productieproces, gaan we naar een papierloze organisatie.''
Rutten is blij met de provinciale bijdrage. "Het betekent dat we versneld aan de slag kunnen gaan. Een innovatie kost in het begin veel tijd en geld. Door deze bijdrage hebben we de mogelijkheid om een en ander te onderzoeken.''

Het eveneens met 200.000 euro beloonde bedrijf Claymount, gaat een digitale productielijn opzetten met onder meer als doel papierloos produceren. Claymount is leverancier van componenten voor röntgenapparatuur. Eerder al was het bedrijf winnaar van de Achterhoekse innovatieprijs 2018 met een innovatief apparaat voor mammografie. Het bedrijf is nu nog in Dinxperlo gevestigd, maar verwacht begin 2020 te verhuizen naar een nog nieuw te bouwen complex in Doetinchem, zo meldt een medewerkster van het bedrijf.

Van Raam, de Varsseveldse fabrikant van aangepaste fietsen, krijgt de provinciale bijdrage van 200.000 euro voor de nieuwe fabriek die zelf in zijn energie voorziet en waar robotisering productiefouten voorkomt en de voorraden op peil houdt.
In het project van Reesink In Hengelo, gespecialiseerd op het gebied van constructie, machinebouw en engineering, zorgt onder meer digitalisering ervoor dat het productieproces wordt geoptimaliseerd. Daarnaast gebruikt het bedrijf duurzame materialen om de CO2-footprint te verlagen. Het bedrijf groeit sterk, zo meldt de provincie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant