Sylvia Heijnen (30) wil met haar columns mensen aan het denken zetten. Foto: Gerwin Nijkamp
Sylvia Heijnen (30) wil met haar columns mensen aan het denken zetten. Foto: Gerwin Nijkamp

Columnist Sylvia Heijnen prikt maatschappelijke bubbels door

Algemeen

'De wereld vanuit meerdere standpunten bekijken om elkaar beter te begrijpen'

Door Gerwin Nijkamp

REGIO - Denker en doener, Achterhoeker en Randstedeling, criticus en genieter, Sylvia Heijnen (30) is het allemaal. Doordeweeks richt ze zich op de afronding van haar studie Filosofie in Leiden, in het weekend runt ze als directeur de Koppelkerk, vrijplaats voor kunst en cultuur in Bredevoort. Dat alles in het leven meerdere kanten heeft, weet zij als geen ander. Daar wil ze de medemens, onder andere met haar columns in deze krant, over aan het denken zetten. Zonder in oeverloze filosofieën te blijven hangen, want nadenken gaat volgens haar prima samen met 'anpakken', een karaktereigenschap die volgens velen de Achterhoeker onderscheidt van de rest van Nederland. Wat Sylvia betreft doe je de streek daarmee tekort: "Met alleen hard werken kom je er niet. De kracht van de Achterhoek is dat men hier gezond verstand gebruikt."

Op de vraag of ze haar gezonde verstand gebruikte toen ze drie jaar geleden aan het grote Koppelkerk-avontuur begon, kan ze nu volmondig 'ja' antwoorden. In korte tijd groeide de leegstaande kerk uit tot een culturele trekpleister. Ieder weekend bezoeken vele liefhebbers uit de regio de cultuurtempel voor concerten, literaire cafés, exposities en kennisbijeenkomsten (meet up's) over maatschappelijke thema's.

"Nu blijkt inderdaad dat we in een behoefte voorzien, iets waarin ik vooraf wel geloofde, maar toen ik er net aan begon, heb ik ook echt wel slapeloze nachten gehad", bekent de 30-jarige. Regelmatig kreeg ze de vraag waar ze toch aan begon, zelfs van mensen in haar naaste omgeving. Maar de haar zo kenmerkende terriër-mentaliteit hielp haar de twijfel verslaan. Ze beet zich vast en verwezenlijkte haar droom om de culturele vrijplaats te creëren die zijzelf in haar jeugd hier miste. Met een enthousiaste groep vrijwilligers om zich heen bouwde ze de Koppelkerk uit tot een kwaliteitspodium. Sylvia beschrijft en vertelt met de vastberaden blik van een doener hoe men in de Koppelkerk dankzij geloof en enthousiasme van nul naar iets heel moois is gegaan. Haar ogen worden een moment later groter van verwondering als ze terugdenkt aan de hoogtepunten van de afgelopen jaren, met grote namen uit de literatuurwereld als Jan Terlouw en Özkan Akyol en exposities van lokale, regionale, nationale en internationale kunstenaars. Ook voor de lezingen en Tegenlicht meet ups over thema's als duurzaamheid, economie en journalistiek was er veel animo.

'Ik heb het altijd interessant gevonden om na te denken over grote levensvragen'

Meer dan een leuke avond
Tijdens een van die meet ups zei ze vooraf: "Ik hoop dat als jullie straks naar huis gaan, meer hebben gehad dan alleen een leuke avond." Ze wil dat mensen aan het denken zijn gezet na een bezoek aan de Koppelkerk. "En iedereen die daar niet van houdt, moet maar bier gaan drinken tijdens een tentfeest." Uit haar mond klinkt het niet elitair, maar kordaat en duidelijk, om vervolgens ook de nuance te zoeken: "Ik drink zelf ook wel gewoon bier hoor." Ieder mens is een vat vol tegenstrijdigheden, maar als dochter van een vader die aannemer is en een moeder die Theologie studeerde, is het besef dat mensen heel verschillend kunnen denken en doen, bij haar misschien wel genetisch bepaald. Ook het feit dat ze doordeweeks in de Randstad vertoeft en in de weekenden in de Achterhoek, zorgt ervoor dat ze de zaken vanuit verschillende perspectieven bekijkt. De studie Filosofie helpt haar daar natuurlijk ook bij. Ze ziet het niet als een studie waar je 'iets' mee kunt worden - 'Ik ben geen filosoof' - maar als een middel om zich persoonlijk te ontwikkelen. "Ik heb het altijd interessant gevonden om na te denken over de grote levensvragen, vragen als: waartoe zijn we hier?"

Wereld is complex
Op de vraag of al dat denken het leven niet nog veel complexer maakt en of we daardoor niet te afwachtend worden, antwoordt ze: "Het leven en de wereld zíjn ook complex. Maar door te denken voor je doet, kun je beter voorkomen dat er slechte dingen gebeuren. Ik vind het belangrijk dat je een visie op belangrijke zaken ontwikkelt, anders kunnen gewoonte en onnadenkendheid ervoor zorgen dat zaken die nu niet goed geregeld zijn voortduren." En dat hoeft echt niet te betekenen dat aan alles een uitgebreid onderzoek vooraf moet gaan, zoals in de Randstad volgens haar meer het geval is dan hier. "Dat is het mooie en naar mijn idee de grootste kracht van de Achterhoek: hier wordt nog veel gedaan met gezond verstand." Toch zal ze zich voorlopig niet vestigen in de Achterhoek. "Mijn hart maakt nog elke keer een sprongetje als ik Leiden binnenrijd. Je kunt daar vrijer zijn, het is daar 'leven en laten leven'. Dat heb ik in Aalten vroeger niet zo gevoeld. Deze combinatie past heel goed bij de levensfase waarin ik me nu bevind, misschien dat als ik later minder behoefte heb aan reuring en meer aan rust, de Achterhoek aantrekkelijker wordt."

In haar columns wil Sylvia op een begrijpelijke manier laten zien dat alles van meerdere kanten te bekijken is en hoopt zo een gesprek op gang te brengen waarmee maatschappelijke bubbels doorgeprikt kunnen worden. "Als mens spelen we een belangrijke rol in hoe het eraan toegaat op de wereld, die moeten we pakken."

Sylvia Heijnen zal eens in de vier weken een column voor de rubriek Oerend Smart schrijven. Deze week staat haar eerste bijdrage in de krant. Suzan Hijink (21), een in Bredevoort opgegroeide illustrator (voor onder andere dagblad Trouw) zal haar columns van beeld voorzien. Naast Sylvia dragen ook Gert-Jan Hospers, Linda Commandeur en Sander Grootendorst bij aan Oerend Smart. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant