Kappenbulten Tocht Zelhem op 2 december

Algemeen

Opnieuw jeugdclinic bij klassieker onder de veldtoertochten

ZELHEM - Een klassieker onder de veldtoertochten, zo mag de Scheffer Keukens Kappenbulten Tocht gerust worden genoemd. Dit jaar staat deze klassieker, die al voor de 37ste keer door Toerclub Zelhem wordt georganiseerd, voor zondag 2 december op de agenda. In samenwerking met de stichting 'Kanjers voor Kanjers' zal daarnaast ook nu weer een jeugdclinic worden georganiseerd.

Als één van de eerste toerfietsverenigingen in Nederland organiseert Toerclub Zelhem al sinds 1982 veldtoertochten voor mensen met een mountainbike (MTB) of cyclocrossfiets. De jarenlange ervaring heeft ertoe geleid dat alle toertochten de maximale NTFU-kwalificatie hebben ontvangen, namelijk het keurmerk 'Extra Goed geregeld'.
De Kappenbultentocht, die vorig jaar op een paar kleine punten is aangepast en daardoor nog verder verbeterd voert de deelnemers vanaf de startlocatie al snel richting het crosscircuit De Kappenbulten, waar rondom de crossbaan een mooi parcours wordt uitgezet met veel draai- en keerwerk, korte klimmetjes en doorgangen door de daar aanwezige tunneltjes. Daarna voert de route via de Halle Nijman naar bosgebied Haankheide, De Slangenburg en vervolgens richting Gaanderen. Alvorens de Ferrobult te bereiken is er aan de rand van de Slangenburgse bossen een pauzemogelijkheid. Hier worden de deelnemers getrakteerd op bouillon, sportdrank en iets te eten.
Op de Ferrobult zal een inspannend parcours worden uitgezet, waar de krachten flink aangesproken zullen moeten worden om op de diverse klimmetjes met mul zand fietsend boven te kunnen komen. Via de Wrange, opnieuw de Slangenburgse bossen en de buitengebieden van IJzevoorde en Heidenhoek wordt Zelhem weer bereikt. De basisroute heeft een lengte van 35 km die op vijf plaatsen uit te breiden is zodat er in totaal 50 km gereden kan worden. Iedere extra lus heeft een lengte van 3 à 4 km. Van de totale route is circa 90 procent onverhard. Bospaden, zandwegen, gravelpaden en single-tracks wisselen elkaar af waarbij langs en door eeuwenoude bossen, prachtige natuurgebieden met fraaie houtwallen en langs mooie waterpartijen wordt gefietst. De route zal niet via GPS-bestanden beschikbaar worden gesteld, vanwege het feit dat bepaalde stukken in de route privé-eigendom zijn en alleen die dag, met toestemming van de eigenaren, befietst mogen worden.

Fietsclinic jeugd
Ook aan de jeugd is gedacht. In samenwerking met de Stichting Kanjers voor Kanjers kunnen zij deelnemen aan een fietsclinic, waarbij de eerste beginselen van het rijden op een mountainbike zullen worden bijgebracht. Voor hen zal een speciale route worden uitgezet. Voor kinderen die niet over een mountainbike beschikken zijn er fietsen in bruikleen beschikbaar. Aan deze clinic zijn geen kosten verbonden.
Nieuw is de startlocatie. Vertrekken is mogelijk tussen 09.00 en 10.00 uur vanaf de kantine van Korfbalvereniging SEV aan de Halseweg 31 in Zelhem. Vanaf de rondweg in Zelhem zullen borden en leden van Toerclub Zelhem de deelnemers naar de startlocatie en de parkeerplekken verwijzen. De kosten voor deelname aan de veldtoertocht bedragen 4 euro voor leden van de NTFU en 5 euro voor niet-leden. NTFU-leden kunnen gebruik maken van de mogelijkheden van het Scan & Go programma. Er is gelegenheid om na afloop van de tocht de fiets af te spuiten en om te douchen. Natuurlijk kan er ook een drankje genuttigd worden om gezellig na te kaarten en ook de welbekende erwtensoep zal weer verkrijgbaar zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant