Bijbelkastje uit begin vorige eeuw. Foto: Betsy Maatkamp
Bijbelkastje uit begin vorige eeuw. Foto: Betsy Maatkamp Foto: Betsy Maatkamp

Gebreide onderbroek bij Museum Smedekinck

Algemeen

ZELHEM - Museum Smedekinck is begin november overgestapt op de wintertijd. Dat betekent aangepaste openingstijden en een nieuwe wisselexpositie, vol nostalgie.

In De Stal van het Zelhemse museum is voor deze winter een expositie ingericht van goederen uit eigen depot uit de periode rond 1900-1950. Het is een leuke, nostalgische expositie, die bij menig bezoeker prettige en misschien ook wel minder prettige herinneringen oproept. Dat laatste kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het zien van het gebreide ondergoed dat wordt tentoongesteld. Naast dit en ander breiwerk zijn er ook enkele borduurwerken zoals een leesplankje en een geborduurde afbeelding van Ot en Sien te zien. Ook hoofddeksels zijn er te kust en te keur, met name min of meer deftige hoeden, met bijpassende sjaals, bontjes, handschoenen, tasjes en hoedendozen. Verder is er rookgerei, zoals pijpen en accessoires als bewaardoosjes en asbakken. Pronkstuk is een bruidskastje met bruidegomspijp en bruidsboeket uit 1929. In een tentoongesteld bijbelkastje liggen, naast bijbels, spullen die standaard in het tasje zaten als men naar de kerk ging, zoals een rolletje pepermunt en natuurlijk niet te vergeten het flesje Eau de Cologne. Ook zijn er enkele poppen in Gelderse klederdracht te zien.
De wintertijd bij Museum Smedekinck duurt tot april volgend jaar. Tot dan is het Zelhemse museum op donderdagmiddagen en daarnaast op elke eerste zondagmiddag van de maand geopend van 13.30 tot 17.00 uur. De entreeprijs is 4 euro. Leden van Oudheidkundige Vereniging Salehem en kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Het museum is gevestigd aan de Pluimersdijk 5.

www.museumsmedekinck.nl
www.facebook.com/museumsmedekinck

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant