Afbeelding

Coops Molen moet weer deel van de gemeenschap worden

Algemeen

Restauratie Coops Molen volop in gang

Door Joke Burink

ZELHEM – De Coops Molen of ook wel Nieuwe Molen aan de Wiekenweg staat er al decennia lang triest bij. In 1939 werden de wieken van de molen verwijderd en later verdwenen ook de kap en de as. Meerdere pogingen om het rijksmonument te restaureren, faalden. Toen Hélène Pellegrini in december 2015 eigenaresse werd van het molencomplex, besloot zij niet af te wachten, maar ging zij onmiddellijk aan de slag met restauratieplannen.

"De molen moet weer terug in de gemeenschap van Zelhem", zegt Pellegrini terwijl ze een ronde maakt rond het monumentale bouwwerk. Pellegrini was op slag verliefd toen ze het molencomplex, bestaande uit een molen, maalderij en een molenaarswoning, in de herfst van 2015 bezichtigde. Tegelijkertijd rezen er vraagtekens. Wat moest ze ermee en wat kon ze ermee? De molen was een rijksmonument en in verval. Ze besloot diverse molendeskundigen te raadplegen. Al snel werd duidelijk dat de molen grondig gerestaureerd moest worden. Het prijskaartje dat hieraan hing bedroeg aanvankelijk zo'n half miljoen euro. De provincie was bereid om 60 procent van de kosten te financieren en ook de gemeente Bronckhorst tastte diep in de buidel. De aanbesteding ging naar molenmaker Vaags uit Aalten en nadat de vergunningen rond waren, werd in de zomer van 2018 gestart met de restauratie. Alleen de omgevingsvergunning laat nog even op zich wachten, maar als die er is, kan Pellegrini eindelijk invulling geven aan concrete plannen met het molencomplex.

Coops Molen terug op de kaart
Pellegrini is overtuigd van haar missie om de molen terug op de kaart te zetten. "Derk Coops was vijftig jaar toen hij de molen liet bouwen en ik ben vijftig nu ik de molen laat restaureren, precies 200 jaar later", vertelt ze. De molen bleef in bedrijf tot in 1980 de laatste molenaar van vier Coopsgeneraties stopte. Omdat in 1939 de wieken van de molen waren gehaald, werd er na die tijd gemalen in het ernaast gelegen gebouw, de maalderij. Ook dit gebouw maakt deel uit van Pellegrini's plannen. "De molen willen we na de restauratie weer maalvaardig laten zijn. In de maalderij zal een klein museum komen en we denken aan een koffie- en theeschenkerij. Het terrein moet een punt worden waar bedrijvigheid is en waar mensen uit de omgeving elkaar kunnen ontmoeten. Tevens willen we er een educatieve en toeristische functie aan geven. "

"De molen ligt op een prachtig punt hier in Zelhem. Deze plek zou ook geschikt zijn als trouwlocatie, voor workshops of voor markten en braderieën." Om de plannen te realiseren zoekt Pellegrini graag de samenwerking op in de buurt. "Ik spreek graag met iedereen die een goed idee heeft of een bijdrage kan leveren. Vroeger was het hier het centrum van de bedrijvigheid, dat moet het weer worden. Een plek waar iedereen: ouderen, kinderen, nieuwkomers, zich welkom voelt. Naar verwachting zal de molen eind 2019 klaar zijn. Een molenaarsteam hebben we al, maar voor de andere activiteiten zijn veel vrijwilligers nodig."

Steun
Momenteel is Stichting Coops Molen bezig met het ophalen van de laatste euro's. Ondertussen zijn de eerste werkzaamheden al achter de rug. Er groeiden bomen uit de molen, die zijn weggehaald. Losse stenen zijn verwijderd, de originele deuropeningen zijn weer verschenen, er is aan de fundering gewerkt en de stenen zijn inmiddels uitgezocht. Om de Coops Molen te steunen is geld altijd welkom, maar het kan ook met een dichte portemonnee door mee te doen met de zegelactie bij de Jumbo.

Wie de vorderingen van de restauratie graag wil volgen, kan op de Facebookpagina 'Coops Molen' kijken. Voor contact kan een e-mail gestuurd worden.


wiekenweg@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant