GoedVolk bestaat uit Hans Beernink, Wim Jansen, Frans van Gorkum, Stef Geurtzen en Henk Westerveld. Foto: Josée Gruwel
GoedVolk bestaat uit Hans Beernink, Wim Jansen, Frans van Gorkum, Stef Geurtzen en Henk Westerveld. Foto: Josée Gruwel

'Om onze muziek leuk te vinden hoef je geen dialect te kunnen spreken'

Algemeen

Nieuwe band GoedVolk treedt voor het eerst op

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Doorgewinterde muzikanten Hans Beernink, Stef Geurtzen, Frans van Gorkum, Wim Jansen en Hans Westerveld hebben een gezamenlijke passie: muziek maken en daarbij zingen in het dialect. Samen formeerden ze onlangs de band GoedVolk, waarin ze los gaan met eigen liedjes in het Achterhoeks en Liemers dialect. "Om onze muziek leuk te vinden hoef je echt geen dialect te kunnen spreken," vertelt Westerveld, "het gaat om de emotie die je meekrijgt. Dialect is een gevoelstaal." Op vrijdag 9 november treedt de band in De Brink in Zelhem voor het eerst op.

Tijdens een manifestatie in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 vertegenwoordigden de vijf muzikanten in april de Achterhoek en Liemers. Ze traden op als gelegenheidsband, maar daar in het hoge noorden was er die klik die ook door een enthousiaste pers niet onopgemerkt bleef. Op 9 september traden ze nog eens op, dit keer bij het dialectfestival Plat Gespöld in de DRU in Ulft, om Hans Westerveld te begeleiden met zijn lied Vri-jheid. Westerveld kreeg voor zijn compositie op die dag de Gelderse Kleiroze 2017.
Toen was de toon gezet. De vijf mannen besloten samen verder te gaan en Westerveld bedacht de naam GoedVolk. "De gebruikelijke uitroep als je op het platteland via de achterdeur naar binnen gaat en dan niemand aantreft. Als de bewoner je hoort, weet hij dat het bezoek vertrouwd is."
De herkenningsmelodie, die uiteindelijk een lans breekt voor de gastvrijheid in de streek, zet de luisteraar meteen bij de achterdeur: 'Wi-j trekt de deure aopen. Het is duuster op de dael. Daor ligt een hond te slaopen aan de ketting op een dweil. Dat dier begint te blökken. Hi-j krig het henneweer. Wi-j loopt snel naor de kökken en wie roept wel twintig keer: Volk, hier's GoedVolk..."

Theatermuziek
Beernink, Geurtzen en Westerveld speelden ook in Bonne Route. Maar de gerenommeerde streektaalband Bonne Route is definitief ter ziele. Geurtzen: "GoedVolk opent meer deuren. We zijn alle vijf al jaar en dag streektaalambassadeurs en kunnen alle vijf liedjes maken, onze stemmen klinken qua harmonie mooi bij elkaar, we kunnen alle vijf ook solo zingen en nu Frans erbij is, voegt hij het Liemers dialect toe."
Van Gorkum, van origine uit Oud-Zevenaar: "Ik bespeel geen instrument, maar zing al zo'n veertig jaar luisterliedjes en vertel verhalen in het Liemers dialect. Het grote verschil tussen het Achterhoeks en het Liemers is dat waar je in de Achterhoek volstaat met een woord er in de Liemers wel tien woorden worden gebruikt."
Het repertoire van GoedVolk bestaat uit liedjes die de luisteraar meteen pakken, omdat ze met treffende beelden verhalen vertellen. Verhalen met een boodschap of pretentieloos, met bijzondere herinneringen van vroeger of met 'triggerende' onderwerpen uit het leven van nu. Trieste, lieve en vrolijke liedjes, vaak met die speciale humor die streekeigen is. Over de haan op de Zelhemse kerktoren, ketjesaovend, de kleinkinderen, dementie, fietsen op zondag of 'alleen met ow'. Oude liedjes in een nieuw jasje en nieuw repertoire. Westerveld: "Soms ku'j in 't dialect better verwoorden wa'j wilt zeggen. 't Geet ok um de toon."
Die toon wordt ook verkregen door het inzetten van tal van muziekinstrumenten, zoals gitaar, mandoline, banjo, Ierse bouzouki, mondharmonica, autoharp en thin whistle.
GoedVolk, pleitbezorgers van de streektaal: "De gesprokken taal is dan wel an 't verminderen, maor de afgelopen vieftig jaor zun d'r nog nooit zovöl teksten in 't dialect gezongen."
Vrijdagavond om 20.00 uur in De Brink in Zelhem. Zaal open: 19.30 uur. Kaarten 10 euro, aan de zaal te koop.
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant