Eric Vriezen en Erwin Jansen waren twee jaar kind aan huis bij Saskia en Han van der Lans. Foto: Liesbeth Spaansen
Eric Vriezen en Erwin Jansen waren twee jaar kind aan huis bij Saskia en Han van der Lans. Foto: Liesbeth Spaansen
Video

Schilder Erwin Jansen laat zijn kwasten spreken

Algemeen

Project De Goedenberg genomineerd voor SchildersVakprijs 2018

Door Liesbeth Spaansen

HUMMELO – "We kunnen nu al niet lager eindigen dan nummer drie," vertelt Erwin Jansen van Schildersbedrijf de Kastert uit Hummelo niet zonder trots. "Ik meldde het schilderproject De Goedenberg op Landgoed Keppel aan voor de SchildersVakprijs 2018. Met twee andere projecten zijn we nu genomineerd in de categorie Onderhoudsschilderwerk."

Boerderij de Goedenberg
Saskia en Han van der Lans zijn de nieuwe bewoners van De Goedenberg op Landgoed Keppel. Zij komen uit Bussum en hadden er een showroom met antiek. "Vooral lampen zijn onze specialiteit," vertelt Saskia. "We wilden graag landelijk wonen en werken. Dat hebben we gevonden hier in Hummelo. Het huis had zes jaar leeg gestaan, nadat de laatste pachtboer verhuisde. De voormalige varkensschuur uit 1813, maar ook de deel waren aan het vervallen en menigeen zou deze afgebroken hebben. Wij hebben ze laten restaureren en er onze showrooms ingericht."

Boerderij de Goedenberg (1915) werd in de jaren '60 aangepast aan die tijd. Moesten Saskia en Han voor de deel en varkensschuur een bedrijf het werk laten doen, binnen begonnen zij zelf met slopen. Zij vonden balkenplafonds onder zachtboard platen, muren en deuren achter aftimmering en de deuren bleken fraaie panelen te hebben. Saskia ging te rade bij de rentmeester van Landgoed Keppel, omdat zij wilde weten wie het schilderwerk van een boerderij van het landgoed in Eldrik had gedaan. Dat bleek Schildersbedrijf de Kastert van Erwin Jansen. "Ik laat mijn kwasten spreken," lacht hij.

Schilderwerk en meer
Twee jaar lang waren Erwin Jansen en zijn compagnon Eric Vriezen kind aan huis bij Saskia en Han. "Het schilderwerk is zoals we het wilden: een fraaie oude uitstraling," zeggen zij zeer tevreden over de samenwerking met Erwin en Eric. "Maar jullie kracht is dat jullie ook sloopwerk en kleine reparaties op je namen. Zo was er geen oponthoud."

Erwin en Eric schilderden alle deuren, kozijnen, plinten, balken, vloeren en plafonds in de hal, keuken, werkkamer, kantoor, huiskamer, slaap- en badkamer in de kleuren van honderd jaar geleden. "We hebben eerst alle oude verf verwijderd. De nerven van het oud grenenhout zijn helemaal zichtbaar geworden. Daarna is alles met de kwast geschilderd. Niet met rollers, de lijntjes van de kwastharen zijn zichtbaar." De muren kregen door de blokkwast strepen; die brachten hun oude karakter terug. Plamuur kwam er niet aan te pas, wel zijn barstjes gestopt.

Erwin: "We hebben gekozen voor lijnolieverf, dat geeft een authentieke glanzende uitstraling. Helaas droogt het niet zo snel. Zeker niet als het buiten koud is. Binnen is het kleurrijk maar warm geworden. Steeds zijn twee hoofdkleuren gebruikt. In de keuken zijn dat bijvoorbeeld ossenbloed en oud geel, verder zijn er tinten blauw, groen, geel en oranje gebruikt en bruin op de trappen en schuiframen."

Buitenom zijn oker en grachtengroen, een bijna zwarte tint gekozen. "Daar hoort een mooi verhaal bij. Het zijn de familiekleuren van Landgoed Keppel en ook die van voetbalclub Vitesse. Reinhard Jan Christiaan baron van Pallandt zorgde ervoor dat de voetbalclub in ruil voor sponsoring van het tenue, voor altijd in de kleuren van zijn familie zou spelen."

Er is veel aandacht besteed aan details. Alle ijzeren delen zijn zwart geschilderd. De deurknoppen, schuitjes genoemd, zijn nieuw en geschilderd in een ebbenhouten kleur. "De knoppen/grepen van de schuiframen waren wit geschilderd," vertelt Eric. "Die verf heb ik verwijderd en er kwamen mooie messing knoppen tevoorschijn." Hij restaureerde ook de touwen van de schuiframen.

Schildersbedrijf de Kastert
Erwin Jansen ging na de technische school aan de slag als schilder. "Mijn vader was ook schilder, we werkten veertien jaar als collega's bij een schildersbedrijf en waren veel aan het werk in monumenten, zoals kastelen in Vorden, Kasteel Rosendael en De Kruisberg in Doetinchem. In 2016 ben ik met Schildersbedrijf de Kastert voor mezelf begonnen. De Kastert is de naam van de boerderij in Halle waar ik ben geboren en opgegroeid." Erwin en Eric werken al 33 jaar samen.

SchildersVakprijs
Erwin: "Het is bijzonder om genomineerd te worden, zeker als eenmanszaak. Maar dit project is ook bijzonder en ik meldde het in overleg met Saskia en Han van der Lans aan voor de SchildersVakprijs. Het ging dit jaar om meer dan 250 projecten, daarvan werden er 32 voorgeselecteerd en vervolgens zijn er 9 genomineerd. De Goedenberg valt met nog twee andere projecten in de categorie Onderhoudsschilderwerk. Ik ben nu al trots want we zijn toch bij de drie besten in Nederland."

De Nationale SchildersVakprijs is in het leven geroepen voor bevordering van kwaliteitsschilderwerk en bestaat sinds 2008. De negen genomineerde projecten dingen mee naar de categorieprijzen, de overall vakjuryprijs en de publieksprijs. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 21 november op de site. De winnaar 2018 wordt bekendgemaakt op 22 november in Utrecht.


www.schildersvakprijs.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant