Piet Oudolf, burgemeester Marianne Besselink en Anja Oudolf. Foto: PR
Piet Oudolf, burgemeester Marianne Besselink en Anja Oudolf. Foto: PR

Piet Oudolf uit Hummelo koninklijk onderscheiden

Algemeen

HUMMELO - Op 27 oktober is de internationaal bekende tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf (74) uit Hummelo koninklijk onderscheiden door burgemeester Marianne Besselink. Hij werd Officier in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats in zijn vermaarde tuinen in Hummelo op de laatste dag dat deze voor het publiek waren opengesteld.

Piet Oudolf maakt en maakte zich op diverse manieren zeer verdienstelijk. Hij startte in 1976 zijn eigen ontwerp- en adviesbureau. Stelde vele jaren zijn privétuin in Hummelo open voor publiek en had tot 2010 zijn eigen kwekerij Futureplants. Sinds het begin van de jaren tachtig is hij bezig met het ontwikkelen van een nieuwe tuinstijl, genaamd de Dutch Wave of de New Perennial Wave, die zich kenmerkt door het gebruik van vaste planten en siergrassen en het spelen met de seizoenen. Het maakte Oudolf beroemd in zijn vakgebied.

In 1996 brak hij internationaal door met het ontwerp van het Dream Park in Enkëping, Zweden. Daarna volgden opdrachten in Groot-Brittannië, mekka van de gecultiveerde tuin, waar hij met zijn stijl een revolutie ontketent en uitgroeit tot een beroemdheid. In de Verenigde Staten heeft hij zijn werkveld verbreed, van tuinen en landgoederen naar stedelijke openbare ruimtes. Zo heeft hij in New York langs de Upper Promenade aan de rand van het stadspark The Battery de 'Gardens of Remembrance' en de 'Battery Bosque' ontworpen, een 6.000 m2 groot gebied met platanen. In de 'Gardens of Remembrance' komen slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de Twin Towers jaarlijks bijeen om de ramp te herdenken. Een ander project is de beplanting van het Highline Park in New York (2009). Hier werd een verlaten en verwaarloosd stuk verhoogd spoor een zwevend park waar het net lijkt alsof je midden in de stad in een stuk wilde natuur bent beland.

Andere bekende ontwerpen (mede) van zijn hand zijn o.a.:
- Nederland: o.a. de ingang van de botanische tuin van De Uithof in Utrecht, de Vlinderhof in Leidsche Rijn in Vleuten-De Meem (2014) en de tuinen rond het museum Voorlinden (2016)
- Zweden: o.a. de havenpromenade in Seilvesborg (1996) en Trklgárdsfóreningens park in Göteborg (2007)
- Duitsland: het omzetten van een voormalig waterzuiveringsbassin in een tuin i.h.k.v. RUHR 2010 in Bottrop Ebel (2011)
- Groot-Brittannië: een historisch landschapspark bij Stoke-on-Trent (2005) en Pottersfield, een klein park naast de Tower Bridge in Londen (2007)
- Canada: de ingang voor de botanische tuin in Toronto (2006)
- Verenigde Staten: Goldman Sachs nieuwe hoofdkwartier in New York (2009) en Lurie Garden in Millennium Park in Chicago (2001)

De opdrachten die hij de laatste jaren aanneemt, zijn voornamelijk opdrachten die een brede maatschappelijke betekenis hebben, zodat zijn werk voor iedereen toegankelijk is. Zo richtte hij na ontvangst van de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs het 'Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds' op met als doel braakliggende terreinen in de stad om te vormen tot een groene omgeving en sociale cohesie en onderlinge betrokkenheid in de buurt te genereren.

Boeken en bijzondere prijzen
Verder schreef Piet Oudolf vele tuinboeken die in meerdere landen zijn verschenen en onderwees hij op bekende universiteiten zoals het Amerikaanse Harvard en de TU Delft. Hij ontving vele prijzen voor zijn werk, waaronder de:
- Gold Veitch Memorial medal van de Royal Horticultural Society (UK, 2002)
- Award voor Excellence in Design van de kunstcommissie van de stad New York (2004)
- Award of distiction door de Association of Professional Landscape Designers (USA, 2010)
- Prins Bernard Cultuurfonds Prijs (2013)
- Rotterdam-Maaskantprijs (2014)

Het mag duidelijk zijn dat de activiteiten van Piet Oudolf als tuin- en landschapsontwerper, maar ook de overige maatschappelijke nevenactiviteiten, ten goede komen aan de samenleving en velen inspireert en stimuleert. We zullen nog jarenlang genieten van zijn bijdragen aan de inrichting van openbare ruimtes in binnen- en buitenland en de vernieuwende beplantingsstijl die hij toepaste. De aard, duur, diversiteit, internationale uitstraling en maatschappelijke betekenis van zijn activiteiten hebben tot de welverdiende koninklijke onderscheiding geleid.

Laatste openstelling tuin
Na 35 jaar komt er een einde aan een tijdperk. Afgelopen zaterdag 27 oktober was de laatste dag dat de privétuin van Piet Oudolf geopend was. Van heinde en verre kwamen de bezoekers op deze dag om voor de laatste keer door de tuin te dwalen en te genieten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant