Negen kunstenaars verbleven in de Skauhytt in Bronkhorst. Foto: PR
Negen kunstenaars verbleven in de Skauhytt in Bronkhorst. Foto: PR

Experiment levert verrassende resultaten van kunstenaars op

Algemeen

BRONKHORST - Afgelopen zomer hebben negen jonge kunstenaars werk gemaakt tijdens hun 'artist-in-residence' verblijf in de Skauhytt van Ole Nieling bij Het Kunstgemaal. Met de tentoonstelling 'Greetings from Skauhytt' is het eindresultaat te zien van hun verblijf in deze primitieve hut. Melle Nieling, Aalt van de Glind, Jeroen Kusters, Kira Fröse, Martijn Linsen, Daan den Houter, Roland Spitzer, Nancy de Graaf en Eli Zegers tonen hun ervaringen. Op 27 oktober van 14.00 tot 16.00 uur vindt de opening van deze herfstexpositie in Het Kunstgemaal plaats.

De Skauhytt is een zelfgebouwde hut, oorspronkelijk bewoond door initiator en kunstenaar Ole Nieling, die hier een tijd lang in verbleef in de Noorse wildernis (2016). Ver weg van de moderne samenleving en alle bijhorende gemakken. Vrijwel alle luxe ontbreekt in de hut: er is geen stromend water, geen elektriciteit, geen toilet. In 2017 verhuisde Ole Nieling zijn hut naar Nederland. Deze zomer hebben negen verschillende kunstenaars zich teruggetrokken in Skauhytt die naast Het Kunstgemaal en de Grote Beek is neergestreken.
De kunstenaars zijn afkomstig uit verschillende disciplines: tekenen, fotografie, schilderen, boetseren. Elke week ging een van hen het experiment aan. Het werd een zoektocht wat limitatie met je doet. Wat gebeurt er met je als je bent afgesneden van alle vrijheid, luxe en welvaart? De kunstenaars hebben op hun eigen manier ervaren hoe het is om teruggeworpen te zijn op zichzelf.

Soms onweerde het 's nachts, wat beangstigend kon zijn. Er scharrelden beesten rond de hut. De wind waaide door de vele kieren en gaatjes. Los van deze directe omgevingsinvloeden bleken de kunstenaars ook elkaar te beïnvloeden. Er ontstond een onverwachte estafette van processen: restmateriaal, verhalen, beeldverslagen van de één werden het startmateriaal van de ander.

Tijdens de expositie 'Greetings from Skauhytt' is gelijktijdig in Het Keukengemaal de reeks 'Still standing' van Joyce van Dongen te zien. Zij laat schilderen van bloemen zien, in verschillende stadia van verval. Ze staan symbool voor de schoonheid van de vergankelijke natuur en daarmee van het menselijke leven.

'Greetings from Skauhytt' is te zien t/m 6 januari 2019. Het Kunstgemaal, Veerweg 1, Bronkhorst.


Meer informatie staat op www.skauhytt.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant