Jan Willem Jolink, voorzitter van buurtvereniging Wassinkbrink, neemt de AED in ontvangst van de firma Cardi Aid. Foto: Margreet Nusselder
Jan Willem Jolink, voorzitter van buurtvereniging Wassinkbrink, neemt de AED in ontvangst van de firma Cardi Aid. Foto: Margreet Nusselder (Foto: )

Buurtvereniging Wassinkbrink krijgt de beschikking over een AED

WASSINKBRINK - Buurtvereniging Wassinkbrink is tijdens de jaarvergadering van 17 oktober overgegaan tot de aanschaf van een AED. Deze wordt binnenkort opgehangen aan de buitengevel van Garage Teerink, Boeninksteeg 14. De AED wordt geleverd en onderhouden door Cardi Aid.

Door Margreet Nusselder

Edwin van Gorselen is werkzaam als cardioloog in het Slingeland ziekenhuis en tevens inwoner van de Wassinkbrink. Hij heeft aan de aanwezige buurtbewoners een uiteenzetting gegeven over wat een hartstilstand precies inhoud en hoe men het beste kan handelen als dit voorkomt. "In Bronckhorst is de laagste bezetting van AED's, maar het is van levensbelang om zo snel mogelijk te reanimeren. Wanneer men binnen zes minuten wordt gereanimeerd is de kans van overleven 50 tot 70 procent. Bij elke minuut langer daalt de overlevingskans met 10 procent. Je kunt, nadat 112 is gebeld, ook gebruik maken van de buurtpreventieapp om hulp te vragen. Een of twee personen reanimeren en iemand uit de buurt haalt de AED op. Bovendien is onder andere op de website van het Rode Kruis, onder 'Vind de AED in de buurt', AED's vinden."

In het buitengebied tussen Zelhem en Doetinchem is op dit moment geen AED beschikbaar. "Het is van belang dat veel mensen een reanimatiecursus volgen. Op de site van de Nederlandse Hartstichting staat waar een goede cursus gevolgd kan worden. Zo'n cursus kost ongeveer 35 euro, dus de kosten zijn niet hoog." Wanneer de AED gebruikt is kunnen direct alle gegevens uit het apparaat uitgelezen worden door de cardioloog in het ziekenhuis. Het bestuur van de buurtvereniging zal bekijken of een reanimatiecursus in de buurt georganiseerd kan worden.

Meer berichten