Het memoryspel 'Wet ie 't nog?' dat uitgever Achterhoek Nieuws eind oktober in samenwerking met ToonWorkz op de markt brengt. Foto: PR
Het memoryspel 'Wet ie 't nog?' dat uitgever Achterhoek Nieuws eind oktober in samenwerking met ToonWorkz op de markt brengt. Foto: PR

Achterhoek Nieuws draagt streektaal een warm hart toe

Algemeen

REGIO - Met de ondertekening van het convenant voor erkenning van het Nedersaksich op woensdag 10 oktober is er extra waardering voor de streektaal gekomen. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze en dertien andere weekbladen in de Achterhoek, probeert het Nedersaksisch en in het bijzonder het Achterhoeks al jaren levend te houden. Als krant doen we dat natuurlijk door aandacht te schenken aan initiatieven die er in de samenleving volop zijn om het dialect in stand te houden, maar ook door zelf actief de streektaal en -cultuur een podium te geven.

In 't Praothuus nemen de stripdieren die te gast zijn het Achterhoekse café de wekelijkse actualiteit op de hak in de streektaal en daarnaast schrijft Jan Buter onder de naam Zwaleman elke week een column waarin hij regelmatig aandacht heeft voor een van zijn grootse passies: de Nedersakische streektaal en -cultuur. In de rubriek Uut 't Wald geeft hij wekelijks tekst en uitleg bij een woord uit het Woordenboek voor de Achterhoekse en Liemerse Dialecten (WALD).
Dat het Nedersaksisch met de ondertekening van het convenant een flinke steun in de rug krijgt, juichen we bij Achterhoek Nieuws alleen maar toe. Wij zullen als dé uitgever van veertien Achterhoekse weekbladen dan ook onze uiterste best doen om onze mooie streektaal levend te houden.

Strip Praothuus in het Achterhoeks

John Post en Derk-jan Rouwenhorst van ToonWorkz vormen het creatieve brein achter strip 't Praothuus. Foto: PR

Sinds eind 2016 verschijnt in de kranten van Achterhoek Nieuws wekelijks de strip 't Praothuus. In het gelijknamige café geven de stamgasten op typisch Achterhoekse wijze hun kijk op de actualiteit. En dat doen ze meestal in het dialect. 't Praothuus wordt gemaakt door John Post en Derk-jan Rouwenhorst van studio Toonworkz uit Zutphen. "Toen ons werd gevraagd om voor de hele Achterhoek een strip te maken, kwamen wij snel uit bij een soort Achterhoekse fabeltjeskrant. De dieren uit het bos geven in hun stamkroeg ongezouten commentaar op actuele gebeurtenissen", vertelt John Post. "We zijn gestart met zo'n zes figuren, inmiddels telt het bos wel zo'n dertig verschillende dieren." 

De keuze om verschillende cartoons in het dialect te maken is volgens Derk-jan Rouwenhorst simpel. "Juist het dialect leent zich uitstekend voor allerlei grappen en grollen. Ik ben thuis niet met het dialect opgegroeid, maar heb als echte Achterhoeker natuurlijk op allerlei verschillende manieren met het dialect te maken. De grappen bedenken we zelf in ons steenkolen Achterhoeks en dan kijkt onze dialectdeskundige Arie Ribbers de teksten nog even goed na. Want het schrijven in het dialect valt zeker niet altijd mee."
De heren maken drie verschillende cartoons per week: een voor de totale Achterhoek, een voor een bepaalde regio of gemeente en een over een dorp of gehucht. 
Dat dialect nog steeds leeft in de Achterhoek blijkt volgens John Post wel uit het succes van 't Praothuus kwartet. "Van de twee edities zijn er in het totaal zevenduizend verkocht. En we hopen met het nieuwe memory-spel weer een groot publiek blij te maken met een mooi Achterhoeks spel."

Leer ow blagen Achterhoeks met 't Praothuus Memory!

Nösterig, Boekpiene, Alderbastend en Onbezoesd. Zo maar een paar kaartjes uit het helemaal-te-gekke Praothuus Memory. Achterhookser ku'j 't neet kriegen! Na het succes van 't Praothuus Kwartet van de voorgaande jaren hebben uitgeverij Achterhoek Nieuws en Studio ToonWorkz besloten een hagelnieuw spel uit te brengen. Het spel is vanaf eind oktober volop in de winkel verkrijgbaar.

Met 't Praothuus Memory, met de illustere titel 'Wet ie 't nog', komt de Achterhoekse volksaard in maar liefst 72 kaartjes volledig tot z'n recht. De kleurrijke strips laten de spelers genieten van de prachtige uitdrukkingen en woorden die ondergebracht zijn in categorieën als 'Ziekten & kwalen', 'Wel & wee', 'Bijnamen', 'Tradities' en 'Superlatieven'. Het spel is een feest der herkenning voor de geboren en getogen Achterhoeker. Tenminste voor de oudere generaties die met het dialect zijn opgegroeid. Voor de schooljeugd biedt het spel een leuke manier om nader kennis te maken met het Achterhoeks. Op het ene kaartje staat namelijk het woord in het dialect, op het andere prijkt de Nederlandse vertaling. Voor de nieuwkomers en toeristen is 't memory op deze manier een gezellige inburgeringscursus.

Promotie
En net als voorgaande jaren wordt het spel volop gepromoot in de kranten, op de websites en via social media. Anders dan voorgaande jaren is er gekozen voor fotostrips met ludieke Achterhoekse teksten die verwijzen naar de verschillende kaartjes uit het spel. Leuk om te lezen en flink te delen!

't Praothuus Memory wordt uitgegeven door Achterhoek Nieuws in samenwerking met Studio ToonWorkz en is eind oktober voor € 14,95 verkrijgbaar in verschillende winkels in de Achterhoek. Kijk voor een overzicht van verkooppunten op de website van Achterhoek Nieuws.

Het team van Achterhoek Nieuws op de kaart van de Achterhoek. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant