Burgemeester Marianne Besselink met de eerste jeugdburgemeester van Bronckhorst: Evi Otten uit Halle-Heide. Foto: Mirjam Rensink
Burgemeester Marianne Besselink met de eerste jeugdburgemeester van Bronckhorst: Evi Otten uit Halle-Heide. Foto: Mirjam Rensink (Foto: )

Evi Otten eerste jeugdburgemeester van Bronckhorst

BRONCKHORST - Als een volleerd politicus staat de tienjarige Evi Otten uit Halle-Heide de pers te woord nadat ze gekozen is als eerste jeugdburgemeester van Bronckhorst. Evi wil niet alleen maar lintjes doorknippen maar ze wil werk maken van het afvalprobleem én ze wil meer vrijwilligers werven voor clubs en verenigingen in Bronckhorst.

Door Mirjam Rensink

Voor de nieuwe functie hadden zich twaalf kinderen aangemeld. In de raadszaal mochten alle kinderen een presentatie houden en moesten ze in een kort debat laten zien waarom zij de nieuwe jeugdburgemeester zouden moeten worden. De publieke tribune zit vol met ouders, grootouders en klasgenoten wat de verkiezing extra spannend maakte voor de  kinderen.

Evi Otten, leerlinge van de Dorpsschool in Halle, heeft een verkiezingsposter van zichzelf meegenomen. Op de poster staan kenmerken van zichzelf, zoals ik ben aardig, maar ook zaken die zij belangrijk vindt zoals meer vrijwilligers en veel aandacht voor het milieu. ''Ik heb laatst met mijn broertje zwerfafval opgeruimd in Halle-Heide, we hadden heel snel twee zakken vol. Ik wil ervoor gaan zorgen dat er meer afvalbakken komen in Bronckhorst. Ik maak me zorgen om het milieu, ik wil niet dat de toekomst voor ons verpest wordt.''

Burgemeester Marianne Besselink vindt het belangrijk om de jeugd in Bronckhorst aandacht te geven. Onder haar leiding werd al het jeugdlintje uitgereikt en nu is er dus ook voor het eerst een jeugdburgemeester. ''Wat mij altijd opvalt als je met kinderen praat, is dat ze een duidelijke mening hebben. Ze hebben soms het idee dat er alleen naar volwassenen wordt geluisterd. Maar de kinderen zijn onze toekomst. Ik wil dat ze een mooie positieve indruk houden van hun jeugd en dat ze het gevoel hebben dat er naar hen is geluisterd. Ik hoop dat kinderen ons als gemeente nu nog makkelijker weten te vinden via onze jeugdburgemeester Evi.''

Evi Otten gaat het komende jaar met Marianne Besselink naar speciale evenementen en festiviteiten. Samen zullen ze ook gaan kijken naar de inhoudelijke ideeën die Evi heeft. Via een speciaal e-mailadres kunnen kinderen Evi, en daarmee de gemeente,  bereiken met hun vragen of opmerkingen. Ook de andere kandidaten voor de functie van jeugdburgemeester hebben goede ideeën ingeleverd. De gemeente is daar zo enthousiast over dat deze elf kinderen binnenkort weer worden uitgenodigd om te kijken of hun ideeën kunnen worden uitgevoerd.

De ouders, broertje en opa en oma van Evi volgen de verkiezing vanaf de publieke tribune. Als ze zien dat hun Evi de ambtsketting krijgt omgehangen zijn ze erg trots. ''Evi is een spontane meid, altijd buiten, altijd in touw. Als er iets georganiseerd wordt bij ons in Halle-Heide staat Evi klaar om te helpen. We wonen in een hechte buurtschap waar nog echt gemeenschapszin heerst, dat krijgt Evi elke dag mee. Ze merkt hoe fijn het is dat mensen naar elkaar omkijken en elkaar helpen'', zegt vader Benjo Otten.

Evi Otten wordt op 8 november officieel benoemd tijdens een raadsvergadering. Daarna gaat ze aan het werk. Ze gaat mails van kinderen lezen en beantwoorden, overleggen met de echte burgemeester, de jeugdlintjes uitreiken en naar allerlei festiviteiten in de gemeente. Maar voordat al deze verantwoordelijkheden haar laten duizelen komt er nog een verrassing. Evi krijgt een ferme handdruk van haar eigen nieuwe secretaresse. En dat is iets wat niet veel tienjarige meisjes hebben.


jeugdburgemeester@bronckhorst.nl

Meer berichten