Bomenprieel op de grens van de landgoederen Hackfort en Suideras. Foto: Joost Bakker
Bomenprieel op de grens van de landgoederen Hackfort en Suideras. Foto: Joost Bakker

Tocht langs potentiële monumentale bomen in Vorden

Algemeen

VORDEN - Op vrijdag 5 oktober gaat Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, onder leiding van Jeroen Philippona van de landelijke Bomenstichting, op pad in Vorden om potentiële monumentale bomen aan te wijzen die in het landelijk register thuishoren. De route voert langs een elftal locaties en begint bij het treinstation om 14.00 uur.

In het Landelijk Register van Monumentale Bomen (zie www.monumentalebomen.nl) staan bomen die door de landelijke Bomenstichting erkend worden als monumentaal. Daarvoor moet een boom aan drie voorwaarden voldoen: de boom moet minimaal 80 jaar oud zijn, voldoende gezond en nog zeker tien jaar levensvatbaar zijn en voldoen aan één van de andere criteria: beeldbepalend, cultuurhistorisch waardevol, een zeldzame soort of variëteit, ecologisch waardevol en qua omvang, hoogte, ouderdom of anderszins zeldzaam.

De monumentale status is de enige formeel vastgelegde bomennorm die is gebaseerd op objectieve criteria en wordt in heel Nederland gebruikt. De gemeente Bronckhorst komt in dit landelijke register met een flink aantal bomen of groepen bomen voor. Vooral op de particuliere landgoederen staan veel indrukwekkende monumentale bomen. Sinds enkele jaren bekijkt Vereniging Bomenbelang her en der in de gemeente waar bomen staan die inmiddels oud genoeg zijn om in aanmerking te komen voor plaatsing in het register. Vorig jaar was de omgeving van Hummelo aan de beurt. Toen wees de vereniging een vijftiental bomen aan die 'monumentaal' genoemd kunnen worden. Daarmee kwam het totaal aantal monumentale bomen op het grondgebied van de gemeente Bronckhorst op 140 uit.

Nu komt dus Vorden aan bod. De route voert vanaf het station naar de Zutphenseweg en vervolgens onder meer langs de Pastorieweg, de Kruisdijk, Makkink en de Riethuisweg naar Hackfort. Als het weer het toelaat, zal de route per fiets worden afgelegd.

Fietsroutes
Een deel van de al langer geregistreerde monumentale bomen in Bronckhorst is te bekijken via de fiets- en wandelroute Vorden van Vereniging Bomenbelang. Deze voert van kasteel Hackfort via Vorden naar kasteel Wildenborch. De route met kaart is verkrijgbaar bij de VVV, het Meestershuis en de Winkel van Sinckel in Vorden. Dit najaar presenteert Bomenbelang de tweede route. Deze begint bij het kerkhof in Hengelo en loopt via verschillende landgoederen richting Medler.

Voor meer informatie, zie website of neem telefonisch contact op.


0575 - 470 530

www.bomenbelang.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant