Jeffrey Herlings is wereldkampioen MXGP. Foto: Henk Teerink
Jeffrey Herlings is wereldkampioen MXGP. Foto: Henk Teerink

Jeffrey Herlings wereldkampioen MXGP

Algemeen

Sander Agard Michelsen goed op dreef

HENGELO/REGIO - De Noorse rijder Sander Agard Michelsen woonachtig in Hengelo Gld. en begeleid door Jan Wiemer en Hartelman motoren reed in het weekend van 15 en 16 september de laatste wedstrijd om het EMX250cc kampioenschap in Assen. Nederlands crosser Jeffrey Herlings werd in hetzelfde weekend wereldkampioen. Het TT Circuit Assen was omgedoopt tot een crossbaan. Normaal gesproken wordt daar alleen op asfalt gereden door motoren en auto's.

Het weekend begon voor Sander niet geheel volgens plan. Hij had het moeilijk in de vrije - en tijdtrainingen. Ondanks verwoede pogingen kwam het jonge talent niet verder dan een 26ste tijd. In de twee manches die erin gereden moesten worden, had hij telkens een slechte start. Dat belemmerde hem niet om een goed ritme met veel strijdlust te vinden in beide wedstrijden. Sander vocht zich goed naar voren en een twaalfde en elfde plaats was goed genoeg om als elfde geklasseerd te worden in het dagklassement. "Het rijden voelde het hele weekend goed, maar slechte starts zorgden ervoor dat ik net buiten de top 10 ben geëindigd. Ik ben alle mensen zeer dankbaar die mij dit jaar hebben geholpen op wat voor manier dan ook. Zonder hen had ik dit avontuur niet kunnen doen". De Australische rijder Jett Lawrence won beide manches en won daardoor ook het dagklassement. De Franse rijder Mathys Boisrame werd kampioen in de EMC250cc.

Jeffrey Herlings werd in Assen de nieuwe wereldkampioen in de MXGP. Hij was dit seizoen onverslaanbaar in zijn klasse; werd een keer tweede en moest een weekend overslaan in verband met een sleutelbeen blessure. Veel supporters uit de regio waren naar Assen afgereisd om 'The Bullet' kampioen te zien worden. De 40.000 toeschouwers kregen zeker waar voor hun geld en zagen Herlings beide manches winnen. Antonio Cairoli uit Italië was zijn grootste tegenstander dit jaar maar gaf toe dat ploegmaat Herlings de titel dik verdiend had dit jaar.
In de MX2 ging de winst naar de Spaanse teamgenoot van Herlings Jorge Prado. Hij wist evenals Herlings beide manches te winnen. Prado kan bij de volgende MXGP wereldkampioen worden in zijn klasse.
Davy Pootjes, clublid van de Halmac Halle was afwezig door een opgelopen blessure. Winst was er ook voor de twee Nederlandse deelnemers Kjel Verbruggen en Raivo Dankers. Zij wonnen beide een manche in de categorie EMX125.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant