De Nationale Bokbierdag is een gezellig publieksfestijn. Cor ten Barge wil graag dat dit zo blijft… Foto: Eric Klop
De Nationale Bokbierdag is een gezellig publieksfestijn. Cor ten Barge wil graag dat dit zo blijft… Foto: Eric Klop

Nationale Bokbierdag weer met nostalgische optocht

Algemeen

Cor ten Barge: 'Veel meer dan een zuipfestijn'

Door Eric Klop

ZUTPHEN – In Zutphen heeft zondag 7 oktober de 22ste editie van de Nationale Bokbierdag plaats. Ook de nostalgische optocht is dan terug van weggeweest. Die werd vorig jaar geschrapt vanwege de opengebroken IJsselkade. Daarnaast vraagt de organisatie dit jaar een vrijwillige bijdrage van minimaal 1 euro om het evenement ook de komende jaren mogelijk te maken. Organisator Cor ten Barge en zijn team van vele tientallen medewerkers hebben er zin in.

"En het publiek ook", verzekert Ten Barge. "Het evenement wordt door bezoekers soms gezien als een soort reünie. Oud-Zutphenezen keren van heinde en verre even naar de stad terug om elkaar onder het genot van een biertje weer eens te ontmoeten. Ook veel Duitsers weten voor de Bokbierdag de weg naar Zutphen te vinden. Zelfs een groep Noren is traditiegetrouw van de partij."

Chef de mission slaat eerste vat aan
Het evenement wordt eveneens volgens traditie op de eerste maandag van oktober ingeluid door het aanslaan van het eerste vat bokbier. Nadat bij voorgaande edities onder andere Ronnie Degen, Tante Rikie en de Zutphense topproducer Gordon Groothedde dat al deden, is dit keer Jeroen Bijl te gast. Hij was in februari jongstleden de chef de mission van de Olympische ploeg tijdens de Winterspelen in Korea. Bijl verricht de officiële handeling bij Stadsbrouwerij Cambrinus en krijgt daarbij assistentie van Murat Nergiz. Deze Zutphense ondernemer is met zijn Buro MK, een detacheringsbureau op het gebied van de zorg, hoofdsponsor van de Bokbierdag.

Optocht
Na de nodige opbouwwerkzaamheden die vanaf vrijdag 5 oktober plaatsvinden, gaat het twee dagen later echt los. Terwijl op het 's Gravenhof burgemeester Annemieke Vermeulen om 13 uur het jaarlijkse festijn voor geopend verklaart, start op het parkeerterrein achter de Hanzehal de optocht. Daarin laten naast oldtimers en oude landbouwvoertuigen ook door paarden voortgetrokken nostalgische bierkarren van brouwerijen en antieke koetsen zich zien aan het langs de route opgestelde publiek. "De parade wordt opgeluisterd door maar liefst negen muziekkorpsen", meldt Ten Barge. Hij voegt daaraan toe dat ook het aanspannen der paarden bij het beginpunt erg leuk is om mee te maken.
De karavaan trekt vanaf de Hanzehal over de Nieuwstad, Stationsplein en IJsselkade naar de Vispoortgracht, waarna via Martinetsingel, Hovenstraatje en Laarstraat koers wordt gezet richting Moskee en het Baudartius. Van daaruit voert de stoet over de Nieuwstad terug naar het terrein bij de Hanzehal, waar de finishstreep is getrokken. "De aankomst is gepland tussen 14.30 en 15 uur", schat Ten Barge, in 1997 initiatiefnemer van de jaarlijkse publiekstrekker, in. Hij draagt de "nostalgische karavaan een buitengewoon warm hart toe. "Zonder optocht in principe geen Bokbierdag", stelt hij met klem. "Het evenement moet meer zijn dan alleen een zuipfestijn."

Brouwerijen
Hetgeen niet wegneemt dat het publiek zich ook dit keer weer tegoed kan doen aan bokbiertjes die een groot aantal brouwerijen presenteert. Dat is mogelijk op de drie Markten, in de Vaaltstraat en op de Schupstoel, waar een deejay voor muziek zorgt. Ook het 's Gravenhof deelt mee in de feestvreugde. Daar zendt Radio NL rechtstreeks uit en staat een kinderkermis opgesteld. Vertier dus voor jong en oud. Ook aan de veiligheid is gedacht. Zo wordt aan het begin van de aanvoerstraten naar de pleinen een 'sluis' gecreëerd. Hier zullen spandoeken zijn bevestigd waarop de 'huisregels' staan vermeld. Het is bijvoorbeeld verboden om drank van huis mee te nemen en zijn ook fietsen en mensen met een horecaverbod taboe.

Vrijwillige bijdrage
"Daarnaast vragen we een vrijwillige bijdrage van minimaal 1 euro om de ieder jaar stijgende organisatiekosten, onder meer door steeds grotere veiligheidseisen inmiddels zo'n 120.000 euro, het hoofd te kunnen bieden", zegt Cor ten Barge. "Want hoewel wij mogen rekenen op de nodige sponsorgelden en inleg van de plaatselijke horeca willen we hoe dan ook een financiële basis kunnen leggen voor de 23ste editie van de Nationale Bokbierdag in 2019."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant