Diverse ondernemers hadden weer hun bedrijf opengesteld. Foto: PR
Diverse ondernemers hadden weer hun bedrijf opengesteld. Foto: PR

Meer dan duizend deelnemers genoten van omgeving en bedrijven

Algemeen

ZELHEM/HALLE - De organisatie van 'Stichting de Boer Op' met medewerking van de Vrouwen van Nu, kunnen terug zien op twee mooie fietstochten met interessante bedrijven door de mooie omgeving van Zelhem en Halle. Op zaterdag 28 juli gingen 460 deelnemers in Zelhem van start. De start was bij eetcafé Bi-j Nolda. Na zeer warme dagen was het deze dagen prachtig fietsweer.

Diverse ondernemers hadden weer hun bedrijf opengesteld. Met een omweg over 't Soerlant was de eerste stop bij het rundveebedrijf Weidebosch van de familie Beeftink aan de Haitinkweg in Zelhem.Een gesloten, grondgebonden bedrijf met vijftig melkkoeien en bijbehorend jongvee. Ook verhuren zij vier Welness vakantiewoningen. Hier stond tevens de koffie klaar. Deelnemers konden onder het genot van een kopje koffie fijn uitrusten om daarna de route te vervolgen.

Via mooie fietspaden kwam men terecht bij landgoedwinkel en informatiecentrum Heerlijckheid Slangenburgh, waar Slangenburgse ondernemers hun producten verkopen, ambachtelijke bedrijvigheid uitoefenen en recreatiemogelijkheden bieden. Midden door de Slangenburgse bossen en via mooie binnenwegen kwam men terecht bij varkensbedrijf de Perebolte, waar Bas en Els Kruisselbrink, aan de Perebolterweg in Westendorp biologisch varkens houden en onder andere zelf hun producten verkopen via de vleesverkoopautomaat welke op hun bedrijf staat opgesteld.

De tocht ging verder naar Recreatieoord Hippique van Gerrie en Tonnie Middelkoop. Dit is een kleinschalige accommodatie met vakantiewoningen, trekkershut en camperparkeerplaatsen waar men kan overnachten en het eigen paard kan meebrengen. Hier kon men tevens genieten van een glaasje frisdrank met een hapje. Daarna kwam men terecht aan de Halle Nijmanweg bij de sfeertuin 'De Botterhutte' van Gerrie Veenstra, een tuin die elke keer opnieuw verrast door de diversiteit van speciale planten en meer dan zeshonderd verschillende hosta's Via het natuurgebied 't Veld en het schoolpad kwam men uiteindelijk terecht bij Han en Gerrie Til aan de Priesterinkdijk. Zij zijn al een aantal jaren geleden gestopt met het boerenbedrijf, maar voor een huifkartocht in de omgeving kan men hier terecht.

Ook stonden hier diverse kramen opgesteld met allerhande artikelen en oude ambachten en kon men gezellig napraten onder het genot van een hapje van de barbecue, een drankje en muziek van de Trekkebuls uit Hengelo. Vandaar kon men de tocht hervatten en na 35 kilometer was men weer gearriveerd bij het beginpunt.

575 deelnemers
Op woensdag 8 augustus gingen 575 fietsers van start bij eterij De Woage in Halle. Deze fietstocht was in de omgeving van Halle en Zieuwent. Hier is een diversiteit aan kerkenpaden. Na de grote hitte een welkome afwisseling want ook deze dag was het weer prachtig fietsweer. De eerste stop was bij het Mechanisatiebedrijf van de familie Seegers aan de Halseweg. Hier kon men in de grote showroom een kijkje nemen van de verscheidenheid van de vele machines, aanhangwagens en alles wat er zoal op een bedrijf, maar ook particulier, nodig is. Hier kon men tevens genieten van een kopje koffie. Via een mooie route kwam men bij de paddenstoelenkwekerij LoCa kweek van de familie Nijrolder in Zieuwent. Hier worden onder andere shiitakes een chinese paddenstoel gekweekt. Deze paddenstoel kan als vleesvervanger gebruikt worden, en staat bekend om zijn gezonde eigenschappen. Ook worden hier bundelzwammen en koningsoesterzwammen gekweekt. De volgende stop was bij de Hopkwekerij van de familie Hogenelst in Zieuwent. Sinds 2017 worden hier zes soorten hop geteeld. Deze hop wordt door de lokale brouwers gebruikt voor het maken van bier.

Vervolgens kwam men bij de schuur van de familie Meulenveld in Beltrum. Zij houden zich bezig met het in- en verkopen van tweedehands goederen en exporteren naar het buitenland. Ook voor betonnen beelden kan men hier terecht en deze kunnen in allerlei kleuren worden geschilderd. Hier stond tevens de frisdrank en een hapje klaar. De route ging ook langs de Bunker van Aaltjen Fokker. Aaltjen was een zwerfster die haar intrek nam in de, in de oorlog door de Duitsers gebruikte, bunker en met een kinderwagen de buurt doortrok om voedsel op te halen. Voor de buurt bekend als Aaltjen oet den Bunker.

Daarna kwam men via een mooie route bij het Melkveebedrijf van de familie Groot Nibbelink aan de Landstraat in Halle. VOF Groot Nibbelink is een bedrijf met tachtig melkkoeien en vijftig stuks jongvee. Ook is er een nieuwe serrestal gebouwd met een melkrobot. De plannen om nog verder uit te breiden zijn aanwezig, maar door de regelgeving zal dat nog wel even duren. Op dit bedrijf waren weer diverse kramen opgesteld met allerhande artikelen en oude ambachten en kon men tijdens het uitrusten genieten van de zang en muziek van de Hohner Boys uit Gaanderen. Ook was er een kleine barbecue met diverse drankjes. Vandaar kon men de tocht hervatten en na 35 kilometer was men weer gearriveerd bij de Woage in Halle.

Iedereen die zich tijdens deze dagen hebben ingezet, worden namens de organisatie heel hartelijk bedankt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant