Column Luuk Stam - Zomer in Gelderland

Bij Varssel denk ik al snel aan de wegraces op het enig overgebleven stratencircuit van Nederland. En aan het bos. Bij Bekveld aan de school. En aan de Broek Uut Fuif. Toch hebben beide buurtschappen vooral heel veel met elkaar gemeen. De mensen die er wonen, werken veelal in de agrarische sector. Het is er (meestal) groen. En er is ruimte in overvloed.

Varssel of Bekveld? Bekveld of Varssel? Ik kan niet kiezen. Toch kwam de afgelopen weken geregeld de vraag om op één van beide buurtschappen te stemmen. Allebei doen ze namelijk mee aan dit seizoen van Zomer in Gelderland, de serie waarmee Omroep Gelderland jaarlijks langs verschillende plaatsen in de provincie trekt.

De presentatie van het programma is in handen van de altijd goedlachse blonde Angelique Krüger. Eerder dit jaar ging zij al bij de vijftien deelnemende plaatsen op bezoek om kennis te maken. Zo trof ze coach Johan, die haar naar goed Varssels gebruik direct een doos verse eieren overhandigde. En coach Robert, die voor een rondje Bekveld een trekker met huifkar regelde.

Bekveld vertelde over de lagere school, die nog altijd bijna zestig leerlingen telt. Over de kinderboerderij. Over de kleurrijke bloemenranden langs de kant van de weg. Over het ontstaan van de naam Bekveld, een gebied tussen twee beken. Over Bekveld FM. En over Ludgerus, die hier al in 1792 op bezoek was.

Varssel vertelde over het nieuwe asfalt op stratencircuit De Varsselring. Over het buurthuis, dat gevestigd is in de vroegere lagere school. Over Varssel Airport, het domein van de modelvliegtuigen. Over landgoed 't Zelle en de gelijknamige golfbaan. En over het Uutbloashuuske, waar fietsers en wandelaars terechtkunnen voor koffie of een toiletbezoek.

Mooi was ook het gesprek met een Bekvelder, die vertelde dat hij import was. Dat hij hier zijn 'meisje' had gevonden, dat hij het hier zeldzaam mooi vond en dat hij het liefste hier dood zou willen gaan. Coach Johan noemde ondertussen Varssel de mooiste plek van Gelderland. "Alleen de rest moet dat nog even weten."

Angelique leerde in korte tijd heel veel over de buurtschappen in de gemeente waarin ze toch al geen onbekende was. Behalve dat ze alweer heel wat jaren in Bronckhorst woont, kwam ze ook met het zomerprogramma al geregeld op bezoek. Vorden, Steenderen, Zelhem, Hummelo en Keijenborg passeerden stuk voor stuk de revue.

Hengelo stond in 2013 in de schijnwerpers. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Alles en iedereen verzamelde zich rond de Remigiuskerk. De voetballers, de volleyballers, de motorcrossers, de toneelvereniging, de mensen van de zorgboerderij. Het was prachtig om alles wat een dorp in zich heeft eens bij elkaar te zien.

Haar rondleiding door Varssel sloot Angelique af met een ritje achterop de racemotor. In Bekveld slaagde ze voor de plaatselijke inburgeringscursus. En ik wist het nog steeds niet. Er is vast een mogelijkheid om op Varssel én Bekveld te stemmen. Laat de rest van Gelderland dan maar uitmaken welke van de twee zich de mooiste mag noemen.

Meer berichten