Dit jaar voor de Vordense Kastelenrit voor de 42ste keer gereden. Foto: PR
Dit jaar voor de Vordense Kastelenrit voor de 42ste keer gereden. Foto: PR

Kastelenrit Vorden met als thema 'Hollands gerij'

VORDEN – Menvereniging In de Reep'n uit Vorden houdt zondag 12 augustus de landelijk bekende Kastelenrit voor authentieke rijtuigen. Dit jaar voor de 42ste keer en met het thema: 'Hollands gerij'.

De Vordense Kastelenrit is een van de oudste ritten die voor authentieke rijtuigen wordt georganiseerd. De kwaliteit van de aanspanningen die elk jaar deelnemen in Vorden is erg hoog. Dit is ook een van de redenen waarom de leden van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) graag naar Vorden komen. Zij willen zich graag onderling meten met elkaar en punten verzamelen voor het Nederlands Kampioenschap. Daarnaast leent zich Vorden prima voor het aangespannen rijden; de kastelen, de zandwegen en de landgoederen ademen allemaal nog de nostalgische sfeer van weleer uit.

Het evenement begint zondag 12 augustus bij Kasteel Den Bramel aan de Almenseweg. Vanaf 8.30 uur vindt hier de jurering van de verschillende aanspanningen plaats. Zeker de moeite waard om het neusje van de zalm te komen bekijken. Vanaf 10.00 uur zullen de deelnemers vertrekken. De route is als volgt: via het Kasteelplein het terrein verlaten en linksaf Almenseweg, linksaf Gazoorweg, linksaf Rietgerweg, linksaf Zutphenseweg, rechtsaf Kruisdijk, rechtsaf Hackfortselaan, linksaf Boshuisweg, linksaf Vierakkersestraatweg, linksaf oprit Suderas. Hier vindt een sherrystop plaats (de terreinen van het Suideras zijn alleen toegankelijk voor deelnemers en vrijwilligers). Rechtsaf Vierakkersestraatweg, rechtsaf Dorpsstraat, linksaf Hackforterweg, linksaf Baakseweg, rechtsaf Riethuisweg, linksaf Hamminkweg , linksaf Deldenseweg (rondweg oversteken), linksaf Nieuwstad (gaat over in Raadhuisstraat), linksaf Zutphenseweg en direct rechts Burgemeester Galleestraat, linksaf Almenseweg, linksaf oprijlaan naar Den Bramel.

Middagrit
Omstreeks 12.30 uur zullen de eerste aanspanningen weer terug zijn bij kasteel Den Bramel en zullen de deelnemers daar de lunch gebruiken. Bij binnenkomst zal de speaker uitleg geven en is het voor bezoekers mogelijk het terrein te betreden om de historische rijtuigen (en kleding) van dichtbij te bekijken.

De middagroute is een korte route waarbij de aanspanningen één keer in stap en één keer in draf door de Dorpsstraat komen. Bij de parkeerplaats van Hotel Bakker zal een deskundige speaker uitleg geven over de aanspanningen. Middagroute: vertrek 13.15 uur. Via Kasteelplein het terrein verlaten en linksaf Almenseweg, rechtsaf oprit Het Enzerinck, linksaf Larenseweg, rechtsaf Enzerinckweg, linksaf Ruurloseweg, rechtsaf Kostedeweg, rechtsaf Bekmansdijk, linksaf Schuttestraat (stop bij de familie Sloetjes). Linksaf Schuttestraat, linksaf Vordensebosweg, rechtsaf Horsterkamp, linksaf Dorpsstraat, rechtsaf Burgemeester Galleestraat, rechtsaf Molenweg, rechtsaf Stationsweg, rechtsaf Dorpsstraat, rechtsaf Burgemeester Galleestraat, linksaf Almenseweg, Linksaf oprijlaan naar Den Bramel.

Prijsuitreiking
Na de tweede doorkomst in de Dorpsstraat zullen voor Hotel Bakker de prijswinnaars bekend gemaakt worden. Volgens de planning zal dit omstreeks 15.30 uur zijn. Na de prijsuitreiking zullen de winnaars een ereronde door de Dorpsstraat rijden. De organisatie hoopt ook dit jaar weer op een groot aantal deelnemers en toeschouwers.

Meer berichten