Scouts, explorers, stamleden en leiding van Scouting Sweder van Voorst nemen afscheid van Tobias Moes (r.) en Rådastrands Camping. Foto: Scouting Sweder van Voorst
Scouts, explorers, stamleden en leiding van Scouting Sweder van Voorst nemen afscheid van Tobias Moes (r.) en Rådastrands Camping. Foto: Scouting Sweder van Voorst

Scouting Sweder van Voorst sloeg kampement op midden in Zweden

HUMMELO/ZWEDEN – Scouts, explorers, stamleden en leiding van Scouting Sweder van Voorst Hummelo en Keppel hadden er een reis van zo'n 1200 kilometer voor over, maar daar kregen ze wel wat voor terug. Hun zomerkamp in het midden van Zweden startte zondag 15 juli en eindigde woensdag de 25ste eind van de middag. Op Rådastrands Camping werd het kampement opgeslagen tussen de hoge dennenbomen.

Door Liesbeth Spaansen

Na een dag rijden kwamen ze, iets later dan gepland, rond twee uur op bestemming in Råda, waar het gelukkig in de zomer nooit echt donker wordt. Daar viel iedereen al snel in slaap in de legertent van campingeigenaar Tobias Moes. De eigen tenten werden na een redelijke nachtrust vlot opgezet op vier campingplaatsen. Tijd voor een rondleiding over de camping en uitleg over het thema, Noorse Mythologie, waarvoor kamp-T-shirts werden versierd.
Rådastrands Camping is een outdoorcamping waar genoeg te doen is, ook voor (scouting)groepen. Niet onbelangrijk: de campingeigenaren Tobias Moes, zijn vrouw Mirthe Fokker en alle campingmedewerkers zijn Nederlands. Dat scheelt weer met handen en voeten praten.

De eerste activiteitendag stonden verschillende scoutingopkomsten op het programma waar de kinderen van de camping aan mee konden doen. 's Morgens mochten zij forten bouwen voor een soort trefbal, maar dan met natte sponzen. Het water moest wel eerst onderaan bij het strand gehaald worden. Die middag speelden zij levend Stratego in het bos en in de avond nog een variatie op De Lama's, een improvisatieshow van een paar jaar geleden. Er is bij de verschillende onderdelen hartelijk gelachen, zowel door de deelnemers als het publiek.
De overige dagen werden gevuld met activiteiten die door de camping zelf worden geregeld. Tobias en Mirthe zijn van origine groepsbegeleiders die enthousiast iedereen uitdagen zijn of haar grenzen te verleggen. Zo stond kanovaren over het Busjönmeer, het lopen van GPS-tochten, Monkey climbing, zwemmen, boogschieten, lasergamen en para-cord armbanden maken op het programma. Tobias, Mirthe of een van de andere campingmedewerkers waren aanwezig om te assisteren. Ook gingen scouts, explorers en stam elk een eigen avond op wildsafari. Er werden een vos, wolf, bever, reeën en elanden gespot. Naast de outdoor activiteiten op de camping, verkenden zij Karlstad.
Bijna elke dag werd gekookt, en dat was vanwege de enorme droogte en het verbod op open vuur wel een uitdaging. Campinggasten mochten alleen elektrisch hun maaltijden bereiden, of moesten bij de receptie en het servicegebouw aan de picknicktafels koken. Zo mocht de scouting koken op de, nat gehouden, veranda van de werkplaats en werden de eettafels daar neergezet om te eten. Vanwege deze aanhoudende droogte en bosbranden in Zweden was het ook niet toegestaan om vuur te maken. Maar een scoutingkamp zonder kampvuur is natuurlijk niet compleet. Daarom bouwde de stam met crêpepapier en grote glowsticks een echt lichtgevend kampvuurtje, waar omheen toch gezellig werd geluisterd naar live gitaarmuziek en aansluitend Weerwolven van Wakkerdam gespeeld in het thema van de Noorse Mythologie.
De reis naar huis werd gesplitst in twee dagen. Na afscheid van Tobias, Herry en Marian; Mirthe was de avond daarvoor al de hand geschud, reden de bussen naar Kopenhagen, waar de nacht werd doorgebracht in scoutinggebouw Spejdercenter Holmen. In de stad waren de reizigers natuurlijk eerst even toerist en keken bij de Kleine Zeemeermin en de Gefion Fontein. Voor het diner werd gekozen voor Domino's Pizza, een gezellige picknick. Woensdag werd het laatste deel van de reis aanvaard en rond 18.00 uur waren de kampgangers weer terug in Hummelo.


www.radastrand.com

www.scoutingsweder.nl

Meer berichten