Aan keuze was er geen gebrek. Voor de liefhebber waren er zelfs oesters met champagne. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
Aan keuze was er geen gebrek. Voor de liefhebber waren er zelfs oesters met champagne. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman

Eten alsof er géén morgen is

Algemeen

VORDEN - Dat je niet al het heerlijks kunt eten en drinken tijdens Mañana Mañana, is op zijn minst jammer. Een zekere selectie moet er toch gemaakt worden. Dit keer geen braspartijen met grote stukken vlees of knoflookbrood voor mij. Ik ga voor verantwoord en voor zoet. Maar eerst in één streep naar de Bronckhorster Brewing Company op het inmiddels vertrouwde terrein van de Piste.

Door Meike Wesselink

In Japan, Ierland en Brussel viel hij al eerder in de prijzen, maar nu is Nightporter ook het beste bier van Nederland en hoewel ik niet zo van de Stout ben, smaakt de donkere, bijna zwarte Nightporter erg aangenaam; het is niet het bitter dat overheerst, maar de licht-zoete smaken van koffie, chocolade, zelfs drop. Het vormt een fijne combi met het rokerige, licht-bittere basisaroma. Onder de indruk ben ik van de prachtige stroperigheid. "Vanochtend zijn er bij de brouwerij nieuwe ketels gearriveerd", weet Steve Gammage me te vertellen. "We gaan de productie verdubbelen." In plaats van 6000 liter stroomt er straks dus 12.000 liter door de ketels in Rha.

Ik loop voorbij het Kasteelhaantje waar nét een bierproeverij is gestart. Door het raam zie ik flessen bier op tafel staan, een groepje mensen er gemoedelijk omheen. Ik loop door naar het 'Dorpsplein' waar de Pofferdory Central te vinden is, mét een lange rij kinderen ervoor. Eén geheimpje wil eigenaar Ruben met wel verklappen: "We gebruiken ghee, geklaarde boter, om de poffertjes mee te bakken." Mañana weet heel goed wat ze in huis haalt, want ook de pofferbakkers vielen vorig jaar in de prijzen tijdens de European Foodtruck Awards. "Poffertjes met likeurtjes hadden we al langer, maar toen een gast ons vorig jaar tipte over Nozem, zijn we meteen aan de slag gegaan en hebben het ter plekke uitgeprobeerd." Poffertjes met Nozem zijn inderdaad niet te versmaden; zoetig, boterig, een beetje knapperig van buiten, luchtig en sappig van binnen.

Ik moet nu doorstappen om een plekje vooraan bij de Oeranatomische les te bemachtigen in de Universitipi. Ik beland op een kussen met naast mij een jongen, plukkend aan een kauwtje. Hopla, daar gaat een duif het publiek in. Ook die moet geplukt. Het is geen oneerbiedige manier van met dieren omgaan, Gideus en Casper willen hun publiek juist wat meer vertrouwd maken met wat je zoal langs de weg vindt aan eetbaars en laten zien hoe eenvoudig het is om het klaar te maken. Het vraagt alleen wat lef en dat lef is bij de kinderen die het schouwspel vól fascinatie volgen, nog volop in hun pure zieltjes aanwezig. Waar grote mensen hun neus ophalen voor een beetje bloed, kijkt een klein meisje vertederd naar het duivenhartje in haar hand.

Het concept van Gideus en Casper lijkt een beetje op de Keuken van het Ongewenste Dier die ook aanwezig is op het festivalterrein. Een heuse Foodtruck, maar eigenlijk een persiflage daarop. Het gaat de kunstenaars en vormgevers van de KvhOD ook om bewustwording. Want waarom moet een goed stuk vlees in de container belanden als je het ook kunt vermaken tot een culinair hoogstandje? Op het menu onder andere: Bisque van rivierkreeft en subliem gerookte ganzenborst.

Ook de Eetfabriek serveert maaltijden, bereid met producten die anders op de afvalberg waren beland; groentjes die niet de juiste maat hebben of die in overschot zijn. Ik kies toch voor iets anders. Blijkbaar konden de eigenaars van Roll or Bowl niet kiezen, want is het nu Aziatisch of is het Latin? Het stappenplan van de beste foodtruck van de 24Kitchen Foodtruck Award 2017 is heel overzichtelijk, maar voor is mij behoorlijk verwarrend om die vér uit elkaar liggende keukens met elkaar te fuseren. Maar ach, de ingrediëntjes zijn goed en de meisjes achter de balie lief. Tegelijkertijd met Mañana Mañana staat Roll of Bowl met een tweede Foodtruck op een muziekfestival in Landgraaf.

Na enkele biertjes, waaronder één eigenhandig getapt exemplaar (gooi de muntjes in de melkbus en tap je eigen bier, dat kan alleen op Mañana Mañana), én een paar fijne concerten, gaat er zo tegen het einde van de avond niets boven een kokosbal. Nergens zijn ze zo lekker als bij de originele Madame Cocos. Ik bestel een zak naturel en één met gember en peper en deel wat rond. Een duidelijke overwinning voor de gember/pepervariant. Het geeft nét even dat beetje pit om de Afterparty op de binnenplaats nog even mee te pakken.


De ingrediëntjes zijn goed en de meisjes achter de balie lief. Foto: Meike Wesselink

De ingrediëntjes zijn goed en de meisjes achter de balie lief. Foto: Meike Wesselink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant