Eva Schuurman presenteert haar boek Kleine Trampolines op Mañana Mañana. Foto: Karin Keesmaat
Eva Schuurman presenteert haar boek Kleine Trampolines op Mañana Mañana. Foto: Karin Keesmaat

Eva Schuurman presenteert haar boek op Mañana Mañana

Gijs Jolink neemt eerste exemplaar in ontvangst

VORDEN - Eva Schuurman, columnist van deze krant, zal op donderdagavond 14 juni haar bundel Kleine Trampolines op Mañana Mañana presenteren. Het eerste exemplaar van het boekje met verzamelde columns en sporadische gedichten zal overhandigd worden aan festivalorganisator Gijs Jolink. Behalve voor de presentatie van de bundel, komt Eva naar het festival om poëtische monumentjes voor bezoekers te bouwen. De presentatie begint om 18.30 uur in de Tipi.

Dichter des Achterhoeks, columnist voor Contact, trouwambtenaar, jurywinnaar bij het Concours om de Wim Sonneveldprijs (cabaret) en tekstschrijver voor Herman van Veen. De geboren Amersfoortse heeft een CV om trots op te zijn, maar presteren is allang niet meer het hoofddoel in haar leven, sinds ze 'thuiskwam' in de Achterhoek. "Ik ben hier rustiger en meer bescheiden geworden." De gemoedelijke nonchalance - vergelijkbaar met het Mañana-gevoel - die haar zo aanspreekt in de Achterhoeker, heeft ze zich meer eigen gemaakt.

Presentatie bundel Kleine Trampolines
Een mooi beeld van die weg naar 'volwassenheid' geven de columns die ze sinds 2014 schrijft voor Contact. Een selectie daarvan - afgewisseld met wat 'sporadische gedichten' - zijn te lezen in de bundel Kleine Trampolines. 'Toegankelijk klein en bezielend groots haalt Eva Schuurman immense onderwerpen terug naar de overzichtelijkheid van het dagelijks leven.

'De gemoedelijke nonchalance - vergelijkbaar met het Mañana-gevoel - die haar zo aanspreekt in de Achterhoeker, heeft ze zich meer eigen gemaakt'

Ze vindt troost in de papiercontainers langs de weg en durft soms op de rand van de achterdeur maar net de wereld aan. Tot ze op de trampoline haar kleine veerkrachtige wonderen ziet staan', zo wordt de binnenkant van het boekje aan de buitenkant beschreven. Tijdens de presentatie ervan op donderdagavond, zal ze op geheel eigen wijze haar werk voordragen. Het boekje zal daar te koop zijn en is later ook te verkrijgen bij onder andere boekhandel Bruna in Vorden.

Gedicht klaar terwijl je wacht
Later tijdens het festivalweekend zoekt Eva regelmatig haar eigen afgetimmerde hokje op, dat ergens in het Mañana-landschap verscholen ligt. Festivalgangers kunnen daar een vragenlijstje invullen en aan de Dichter des Achterhoeks geven. Het luik van haar hokje gaat dan voor enkele momenten dicht. Eva stoeit met de woorden en maakt op een ouderwetse typemachine een persoonlijk gedichtje klaar terwijl je wacht. Ze hoopt dat bezoekers met een lach op hun gezicht en een blijvende herinnering aan Mañana Mañana haar nieuwe thuis verlaten.


Meer berichten