Fiets- en wandelroute langs monumentale bomen in De Graafschap

BRONCKHORST - Vereniging Bomenbelang maakt een serie fiets- en/of wandelroutes langs monumentale bomen in de gemeente Bronckhorst in de Achterhoek. De eerste druk van de eerste route is inmiddels uitverkocht, maar er is nu een tweede druk beschikbaar bij de VVV in Vorden.

De eerste route loopt van kasteel Hackfort naar kasteel De Wildenborch en via onder meer landgoed Het Enzerinck en kasteel Den Bramel terug naar Hackfort, allemaal in de omgeving van Vorden. De route is 28 kilometer lang, maar kan gemakkelijk ingekort worden tot 21 kilometer. De gemeente Bronckhorst telt ongeveer 125 locaties waar monumentale bomen staan, deze staan het landelijk register van monumentale bomen. De routebeschrijving omvat informatie over zo'n 20 monumentale bomen.

Om een boom monumentaal te noemen, moet hij minimaal 80 jaar oud zijn, gezond en minimaal nog 10 jaar in leven blijven én beeldbepalend zijn voor de omgeving of van een zeldzaam soort zijn of een opvallende hoogte of omvang hebben. Vaak staan dit soort bomen op een plek die belangrijk is in de lokale geschiedenis. Een aantal monumentale bomen herbergt bovendien bijzondere planten en/of dieren. Vereniging Bomenbelang Bronckhorst werkt intussen aan een tweede fietsroute, nu vanaf Hengelo richting Ruurlo. Deze route komt waarschijnlijk deze zomer beschikbaar en komt onder meer langs de landgoederen Kiefskamp, Onstein, Medler, de Wiersse en 't Zelle.

De routebeschrijvingen met bijbehorende kaart zijn tegen een geringe vergoeding op te halen bij onder andere de VVV in Vorden en het Ludgerusgebouw in Wichmond, of kijk op de website van Vereniging Bomenbelang.
Voor meer informatie: 0575-470 530 of bomenbelang@gmail.com.


www.monumentalebomen.nl

www.bomenbelang.nl

Meer berichten