Tinus en Dieni Sevink te midden van hun kinderen en burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. Foto: Luuk Stam
Tinus en Dieni Sevink te midden van hun kinderen en burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. Foto: Luuk Stam (Foto: )

Echtpaar Sevink uit Zelhem viert diamanten huwelijk

Tinus en Dieni gaan al zestig jaar hand in hand 

Door Luuk Stam

HENGELO – Een vertrouwd beeld is het. Tinus Sevink (81) in de stoel vlakbij het raam in zijn appartement in woonzorgcentrum De Bleijke. Zijn vrouw Dieni (80) in de stoel naast hem, met haar rechterhand innig gevouwen in de linker van haar man. "Ach, mien tuutjen", zegt hij dan steevast.

Omdat Dieni dementerend is, woont zij op een andere afdeling in het woonzorgcentrum. Toch ziet ze haar man nog elke dag. De twee kunnen zich ook geen leven zonder elkaar voorstellen. Jarenlang runden ze samen garage en pompstation Sevink op de Markt in Zelhem. Op deze dinsdag 5 juni vieren ze hun zestigjarig huwelijk.

Dochters Helma, Marjan, Karin en Trudie en zoon Gerard zijn daarom deze middag met hun aanhang aanwezig. Bestuurder André Endeman van Markenheem – waar De Bleijke onder valt – komt op de koffie. En burgemeester Marianne Besselink is namens de gemeente Bronckhorst hiernaartoe gekomen om de felicitaties te overhandigen.

Ook jongste kleindochter Aniek (12) is vanuit school langsgefietst om opa en oma te feliciteren. Ze is één van de elf kleinkinderen. Ook hebben Tinus en Dieni inmiddels drie achterkleinkinderen. De hele familiegeschiedenis komt terug in de vele fotoboeken die hier deze middag op tafel liggen.

Het grootste deel van die foto's is gemaakt in Zelhem, waar Tinus en Dieni zijn geboren en getogen. Hun beide vaders waren tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het Zelhemse verzet. Het maakte dat de twee geen onbekenden van elkaar waren. De vonk sloeg over tijdens het dansen in het Witte Paard.

Heel wat stiekeme afspraakjes later verloofde het stel om in 1958 te trouwen. Bij dat trouwen speelde toenmalig burgemeester Langman van Zelhem een belangrijke rol. Doordat de vaders van het bruidspaar verzetsleden waren, was er een nauwe band ontstaan tussen de families en het lokale bestuur. De burgemeester verrichtte hoogstpersoonlijk de huwelijksvoltrekking.

Een uitspraak die Langman tijdens dat huwelijk deed, bleef Tinus Sevink altijd bij. "Hij zei tegen mij: 'Als jij je vrouw net zo trouw blijft als ik mijn Volkswagen, dan komt het helemaal goed.'", vertelt de 81-jarige oud-Zelhemmer. Sevink was namelijk Volkswagen-dealer en de burgemeester was één van zijn trouwe klanten.

Na jaren op de Zelhemse Markt te hebben gewoond, verhuisde het echtpaar Sevink naar de Oranjehof. Zo'n vier jaar geleden was het niet langer mogelijk om zelfstandig te blijven wonen. Vanwege de nieuwbouw van De Zonnekamp verruilden ze hun geliefde Zelhem noodgedwongen voor Hengelo, waar ze nu op De Bleijke wonen.

Waar Tinus Sevink jarenlang uitkeek op de Zelhemse kerk, heeft hij nu zicht op die in zijn nieuwe thuisdorp. Het wonen bevalt hier goed. Helemaal op de momenten dat zijn vrouw naast hem zit. Dat is nu het geval. En dan is de kamer ook nog gevuld met bloemen, gebakjes en gezelligheid. "Wat geweldig dat we dit nog mee mogen maken", jubelt Tinus. Een geheim? Nee, dat hebben hij en zijn vrouw niet. "Het gaat allemaal vanzelf."

Meer berichten