Ideeëndokter Johan Godschalk in de kantine van het gemeentehuis. Foto Willy Hermans
Ideeëndokter Johan Godschalk in de kantine van het gemeentehuis. Foto Willy Hermans

Door de wasstraat met de ideeëndokter

Algemeen

BRONCKHORST - De gemeente Bronckhorst wil meer aandacht voor de regeling 'Innovatiesubsidie Sociaal Domein'. Deze is in 2016 ingesteld voor de duur van drie jaar. Hiervoor is in totaal 750.000 euro uitgetrokken. Een bijzondere regeling die lang niet elke gemeente kent en zeker niet zo riant. Bronckhorst steekt hiermee zijn nek uit en geeft een positief voorbeeld. Met nog een half jaar te gaan zit er nog ruim voldoende geld in deze subsidiepot voor nieuwe plannen, waardoor extra moeite wordt gedaan om inwoners te bewegen hun plan in te dienen. Voor elk ingediende aanvraag geldt de voorwaarde dat het op basis van co-financiering is. Dat houdt in dat de indiener de helft meebetaalt, maar dat hoeft niet in geld te zijn. Daarvoor mogen de gewerkte uren van bijvoorbeeld vrijwilligers worden meegeteld voor 55 euro per uur.

Door Willy Hermans

Om meer bekendheid aan deze regeling te geven heeft de gemeente de hulp ingeroepen van Johan Godschalk, die bij Cultuurmij Oost en de Stichting Pak An veel ervaring heeft met het begeleiden en adviseren van projecten op allerlei gebied. In het najaar van 2017 nam Bronckhorst contact op met de Zelhemmer, die niet voor niets de 'ideeëndokter' wordt genoemd: "Vanuit Cultuurmij Oost adviseer ik sinds 2006 Achterhoekse gemeenten op het gebied van toerisme, educatie, kunst en cultuur. Ik beoordeelde plannen bij de Ideefabriek Achterhoek en later was ik daar tot 2017 projectleider. In januari 2016 ging ik aan de slag als directeur bij Stichting Pak An. In totaal zijn er meer dan 400 ideeën en projecten door mijn vingers gegaan en ik heb een enorm netwerk opgebouwd. Door die opgebouwde kennis en ervaring heb ik direct een gevoel of een idee goed is of kan ik eventueel iemand doorverwijzen naar een andere instantie."

Bij Godschalk staat een goed contact met de aanvrager voorop en daarom houdt hij een open spreekuur. Dat werkt goed: "De regeling was amper bekend bij de burger, zodat er weinig ideeën binnenkwamen of ze waren niet goed genoeg. En dat is jammer, want het is een uiterst gunstige regeling, waar heel veel instanties, verenigingen of particulieren van zouden kunnen profiteren.
Maar de inwoners moeten wel zelf komen. Daarom zit ik gewoon in de kantine van het gemeentehuis in Hengelo, elke vrijdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur. Heel laagdrempelig. Iedereen kan binnenlopen en kan het idee onder een kop koffie bespreken. Dan gaat het plan even door de wasstraat. Ik help ze met het indienen van de aanvraag, zowel inhoudelijk als met de papierwinkel, waar mensen vaak tegen opzien. Daarna beoordeelt een deskundige commissie de plannen en geeft advies aan het college van burgemeester en wethouders. De criteria zijn eenvoudig en niet te hoog gegrepen. Het moet innovatief zijn, dus nieuw in Bronckhorst. Het mag best al elders zijn uitgevoerd. Het aantal aanvragen loopt in 2018 aardig op, maar nog niet genoeg. Dus ik roep iedereen op met mooie plannen te komen die het leven en welzijn in Bronckhorst beter maken!"

De volgende voorbeelden van gehonoreerde plannen geven een goed beeld waaraan gedacht moet worden bij het begrip sociaal domein: Digibeten meer digitaal vaardig maken, door onder andere de inrichting van een internetcafé en cursusaanbod, voor zowel ouderen als laaggeletterden. Ondersteuning voor het laten rijden van een bus waarmee oudere inwoners in staat worden gesteld om boodschappen te doen en voedselpakketten op te halen. Een welkomstcadeau voor nieuwe inwoners, in de vorm van een bordspel waardoor men kennismaakt met diverse aspecten van Toldijk. Ondersteuning voor nieuwe infrastructuur en activiteiten waardoor zorgbad Zonnewater een breder aanbod kan bieden om te kunnen voldoen aan de toenemende en complexere vraag. Ondersteuning voor 'Present Bronckhorst' voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of sociaal isolement.


www.bronckhorst.nl/sociaalidee

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant