Foto vanaf de rand van De Langenberg in Zelhem met uitzicht op de stortgasinstallatie. Foto: Thijs Huls
Foto vanaf de rand van De Langenberg in Zelhem met uitzicht op de stortgasinstallatie. Foto: Thijs Huls

AGEM neemt stortgasinstallatie De Langenberg over

Algemeen

ZELHEM - Op voormalige vuilstort De Langenberg in Zelhem wordt het eerste Achterhoekse collectieve project met elektriciteit uit stortgas gerealiseerd. Inwoners van Zelhem, Halle, Hengelo, Hummelo en een deel van Doetinchem kunnen deelnemen in dit coöperatieve project en dus samen duurzame energie opwekken. Het voordeel voor de deelnemers zit in een vrijstelling van energiebelasting volgens de zogenaamde 'postcoderoosregeling'. AGEM, de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij, is initiatiefnemer van dit project.

Gezamenlijk duurzame energie opwekken in de buurt is een mooie oplossing voor burgers en kleine bedrijven die geen of onvoldoende energie kunnen opwekken op eigen dak of in eigen tuin. Met het project BioZon Achterhoek biedt AGEM deze mogelijkheid. Een nieuwe energiecoöperatie neemt het eigendom over van de stortgasinstallatie op De Langenberg in Zelhem en plaatst een nieuwe motor. Naast het feit dat men op deze manier alsnog samen duurzame energie kan opwekken, is het nog financieel aantrekkelijk ook. Deelnemers ontvangen namelijk vrijstelling van energiebelasting op de energierekening volgens de zogenaamde 'postcoderoosregeling' (Regeling Verlaagd Tarief). Inwoners van de volgende viercijferige postcodegebieden kunnen deelnemen: 7021, 7002, 7004, 7009, 7025, 7255, 7256 en 6999.

Investeringen
De businesscase biedt ruimte om naast de stortgasinstallatie ook te investeren in de voorbereiding van een lokaal zonnedak of grondgebonden zonnepark. Deelnemers worden lid van coöperatie BioZon Achterhoek en krijgen als eerste de kans om deel te nemen in dit zonproject én ontvangen een hogere opbrengst dan niet-leden. De coöperatie vormt ook een soort 'zelfvullend duurzaamheidsfonds'. Daarmee kunnen in de toekomst vaker projecten worden gerealiseerd, waarvan leden van de coöperatie ook weer kunnen profiteren.

Informatieavonden
Op 11, 12 en 13 juni organiseert AGEM informatieavonden over dit 'biozondere' project in opeenvolgend Hengelo (Langeler), Halle (Nijhof) en Zelhem (Het Witte Paard). De aanvang van deze avonden is 20:00 uur, inloop met koffie vanaf 19:30 uur. Ga voor meer informatie over BioZon Achterhoek of een vrijblijvend inschrijven naar de website. Voor deelname in het project geldt vol=vol.


www.biozon.nu

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant