De traditionele broodweging bij de Muldersfluite. Foto: Harry Somsen
De traditionele broodweging bij de Muldersfluite. Foto: Harry Somsen

Roggebroodweging bij Muldersfluite

Algemeen

Zelhem - De eeuwenoude traditionele Roggebroodweging bij de Muldersfluite aan de weg van Zelhem naar Hengelo op Hemelvaartsdag, trok ook dit jaar veel belangstellenden mede door het goede voorjaarsweer. Het bestuur van Stichting Historische Broodweging Muldersfluite kan terugkijken op een geslaagde dag.

Door Harry Somsen

Vanaf 12.00 uur waren de vrijwilligers van oudheidkundige vereniging Salehem, museum Smedekinck, Chr. Oratoriumkoor uit Zelhem en Imkervereniging 'De Vooruitgang' uit Hengelo aanwezig. Ook 'Samenloop voor Hoop' was present. Zij waren druk met promoten van hun meegebrachte artikelen. In de tenten van museum Smedekinck en kramen was het goed toeven bij demonstraties van oude spelletjes, midwinterhoornblazen, oude beroepen en boekenverkoop. Bij de tent was een zonnig terras ingericht, waar koffie, frisdrank en ook hamburgers, worstjes, wafels te koop waren. Het was erg gezellig bij de tenten en kramen aan de Zelhemseweg.

Een borrel voor de burgemeester
Om 13.00 uur gingen muziekkapel de Bloasköppe van Crescendo en boerendansgroep Wi'j Eren 't Olde uit de Velswijk op weg om de roggebroden op te halen. Even later liepen de dansgroep en muziekkapel voor de volgeladen feestelijk versierde roggebroodwagen terug naar de Muldersfluite. Aan de stoet was een fraai rijtuig van Stap en Draf toegevoegd met wethouder Paul Seesing als vertegenwoordiger van de Gemeente Bronckhorst.
Voordat de wethouder de podiumwagen opging, kregen hij en koetsiers en begeleiders eerst het traditionele borreltje aangereikt door voorzitter Henk Waarlo en secretaris Gerhard ten Bokkel van Stichting Historische Broodweging Muldersfluite. Op de podiumwagen van de HCI uit Hengelo zaten inmiddels de afgevaardigden van de kerkgenootschappen, die eens per vier jaar door roulatie de opbrengst ontvangen. Via Diaconie Zelhem gaat de opbrengst van de roggebroodveiling naar Stichting M.Z.W. 'De Boerderij' aan de Meeneweg 4 in Zelhem. De oproep door Henrice Teunissen, voorzitter van 'De Boerderij', om bij aanschaf van roggebrood hieraan te denken heeft geholpen. Kopers hartelijk dank.

De notabelen kregen een kopje thee met een koekje, gevolgd door het uitreiken van Goudse pijpen met tabak en een glas rode wijn. Intussen werd het opgehaalde roggebrood afgeladen en op het podium gezet door leden van Wi'j Eren 't Olde. Wethouder Seesing vertelde over het ontstaan van deze traditie en bood later zelf mee op een groot roggebrood. Er was door de Cijnsplichtigen dit jaar 626 pond roggebrood opgegeven bij bakker Sloot. Deze bakker uit de Keijenborg levert al sinds 1919 het roggebrood voor de Cijnsplichtigen. Verder heeft een aantal Cijnsplichtigen met een geldelijke bijdrage de Stichting ondersteund.

De zwaarste broden
Na het optreden van dansgroep Wi'j Eren 't Olde, die ook het publiek hierbij betrokken, werden de broden gewogen. Het zwaarste brood van 44 pond werd geleverd door boerderij Tankink in Hengelo en beloond met twee flessen wijn. Het geleverde brood bracht 150 euro op en werd gekocht door het Gemeentebestuur van Bronckhorst. Het is bestemd voor het zorgcentrum De Zonnekamp en zorgcentrum Hyndendael in Hummelo. Het tweede brood van 26 pond werd geleverd door boerderij 't Heerink in Hengelo. Dit brood bracht bij veilingmeester Fred Ruiterman 135 euro op door aankoop van Diaconie Zelhem en gaat naar de voedselbank. Het derde zwaarste brood van 25 pond werd geleverd door boerderij 't Lenderink in Hengelo en was goed voor 1 fles wijn. Dit brood bracht 125 euro op en werd gekocht door Diaconie Hengelo die het bestemde voor zorgcentrum De Bleijke. Een vierde brood bracht 130 euro op en werd gekocht door de Caritas Keijenborg. Dit brood gaat voor een deel naar de dagopvang en naar de voedselbank. Secretaris Gerhard ten Bokkel kon een deel van de flessen wijn uitreiken aan de Cijnsplichtigen met de grootste broden. Ongeveer 100 personen gingen tevreden met gesneden roggebrood onder de arm naar huis.

Geslaagde dag
Broodweger/penningmeester Harry Somsen van de Stichting was tevreden over de geslaagde dag. Dei werd mede mogelijk gemaakt door zeer vele vrijwilligers, demonstrateurs en niet te vergeten 'cijnsplichtigen' die aan deze eeuwenoude traditie meewerken. Zij zien het als een familie-eer een bijdrage te kunnen leveren aan de broodweging. Het waren destijds de geërfde boeren - dus eigenaren van de boerderijen - die zelf besloten bij het opheffen van de Marke de cijnsplicht voor het plaggen en turfsteken in de Marke in ere te houden. Dat deden ze door hun erven bij voortduring daarmee te belasten, óók na de verkoop of opvolging op de boerderij, als vorm van armenzorg.

De traditie van het roggebroodleveren en wegen is ook dit jaar weer gelukt, zeker voor het goede doel 'De Boerderij' aan de Meeneweg in Zelhem. Het is goed dat deze unieke traditie in stand wordt gehouden en het bestuur van de Stichting Historische Broodweging Muldersfluite is steeds bezig om samen met de cijnsplichtigen en vele vrijwilligers het evenement te behouden. Daarnaast bedanken zij ook de sponsoren die deze traditionele roggebroodweging ieder jaar mede mogelijk maken.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant