Jolande Withuis en Martine Letterie. Foto: Bernadet te Velthuis
Jolande Withuis en Martine Letterie. Foto: Bernadet te Velthuis

Achterhoekse auteurs bespreken hoe het is om over je vader te schrijven

VORDEN – Martine Letterie uit Vorden en Jolande Withuis uit Zutphen schreven beiden boek over de geschiedenis van hun vader. Martine schreef het kinderboek 'Oorlog zonder vader' en Jolande's nieuwste non-fictieboek heet 'Raadselvader'. De ervaringen die ze hierbij opdeden, de verschillen en overeenkomsten, is een van de onderwerpen waarover de auteurs in gesprek gaan tijdens de lezing die zij zondagmiddag 15 april om 14.00 uur geven in Kasteel Vorden. Hier alvast een tipje van de sluier.

Door Bernadet te Velthuis

In 'Oorlog zonder vader', beschrijft Martine hoe het voor haar toen tienjarige vader Frank was toen zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt werd op verdenking van het feit dat hij communist was. In haar nieuwste 'Raadselvader' reconstrueert Jolande de geschiedenis van haar vader Berry en tegelijkertijd geeft ze een beeld van het opgroeien in een communistisch gezin tijdens de Koude oorlog.

Een van de grootste verschillen is dat Letterie over haar vader schrijft terwijl hij nog leeft, terwijl dat bij Withuis niet het geval is. Desondanks blijkt, in gesprek met beide auteurs, dat ze tijdens het schrijfproces veelal tegen dezelfde gevoelens en gedachtes aanliepen, waaronder 'wie ben ik om dit in te vullen?' en 'hoe verwoord ik dit?'. In Martine's geval omdat haar vader vaak niet meer wist hoe hij zich op een bepaald moment voelde. Martine Letterie: "Ik moest dus zelf zijn gevoel invoelen. Dat was best eng. Later toen hij het las gaf hij aan zichzelf erin te herkennen. Dat was wel het grootste compliment dat ik kon krijgen". Bij Jolande en haar vader liep bij leven de communicatie al stroef, wat resulteerde in veel onbeantwoorde vragen en raadsels. Bovendien was schrijven over haar overleden vader in het begin nog te emotioneel, dat werd pas naarmate de tijd verstreek gemakkelijker. Jolande: "En pas toen ik de relatie met mijn vader erin verwerkte, kreeg het boek de juiste toon."
Ondanks dat beiden een andere achtergrond hebben, waren er ook overeenkomsten binnen het gezinsleven. Zo groeiden Jolande Withuis (1949) en Martine Letterie (1958) beiden op in een niet-religieus gezin, terwijl het geloof toen juist overal leefde. Ook werkten hun moeders, iets wat in de jaren 50 en 60 vrij ongebruikelijk was en tot 1956 zelfs helemaal niet mocht. Martine: "Mijn moeder kon alleen een baan als kleuterjuf krijgen, omdat mijn vaders inkomen onregelmatig was.". Jolande: "Bij ons thuis werd er zelfs neergekeken op mensen die 'maar thuis zitten', waarmee men doelde op de huisvrouwen.". Beide moeders hechtten er dan ook waarde aan dat hun dochters later financieel zelfstandig zouden zijn.

Deze en meer overeenkomsten en verschillen zullen de auteurs tijdens de lezing op 15 april bespreken. Daarnaast zal Martine Letterie Jolande Withuis interviewen over haar nieuwste boek Raadselvader. Voorverkoop 10 euro en reserveringen bij Bruna Vorden. In de pauze is er mogelijkheid om boeken te kopen en te laten signeren.


Bruna: 0575-553100

Meer berichten